Apolena Rychlíková: Útoky důchodce - teroristy souvisí i s protiuprchlickou propagandou

8. leden 2019

Příběh Jaromíra Baldy, českého „teroristy“, který se různými způsoby snažil vzbudit odpor vůči migrantům, připomíná místy černou komedii.

Bývalý elektrikář indoktrinovaný českou mediální a politickou hysterií byl posedlý strachem z možného příchodu migrantů, a tak se rozhodl konat. Dvakrát pokácel stromy v okolí železničních tratí, poprvé překřížila koleje olše na cestě mezi Turnovem–Všetaty a podruhé borovice u Bělé pod Bezdězem.

Protiuprchlická nálada v Česku je podle Amnesty International vyvolána především strachem z neznáma

Vlna uprchlíků se blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom

Dnes (2.10.) odpoledne si novináři můžou prohlédnout uprchlický tábor v Drahonicích na Lounsku. První migranti tam začnou přicházet příští týden. I to je důsledek uprchlické krize. Do Evropy míří lidé z arabských i afrických zemí - většinou utíkají před válkou.

Do obou stromů narazily vlaky s cestujícími, ale naštěstí se nikomu nic nestalo, záměrem jeho akcí bylo vytvořit dojem terorismu páchaného muslimy. Balda se také pokusil napodobovat nápis Alláh Akbar, bohužel to dělal česky a latinkou a dopisy, které měly působit výhrůžně, rozesílal do různých institucí i médií.

Ke svým činům se senior přiznal, dělal je, aby se společnost probudila a začala proti muslimům jednat. Dodal ale, že v době, kdy činy páchal, trpěl nutkavou představou, že nastane invaze muslimů na naše území. Fanoušek Okamurova SPD to prý četl všude kolem – na sociálních sítích, v programu své oblíbené strany a v médiích.

To, co Balda udělal, bylo bezesporu strašné. Nazývat jeho činy šílenstvím mi nepřipadá správné – už jen proto, jak často k tomuto označení utíkáme, dopustí–li se nežádoucího chování někdo, s kým se kulturně nebo národnostně ztotožňujeme.

Ovzduší nenávisti a záměrných lží

Za činy „osamocených bláznů“ bývají v Americe vydávány skoro všechny útoky z nenávisti, spáchané bělochy. Připomenout můžeme třeba masakr v Charlestonu, za kterým stál Dylann Roof, nebo útok Stephena Paddocka, který postřílel přes 50 lidí z jedné ze střech v Las Vegas. Média mají navíc tendenci se trestným činy nebělošských obyvatel věnovat mnohem důrazněji a podrobněji a útoky „bílých teroristů“ znevažovat.

Zeman vytvořil protiuprchlické téma, média ho přijala a strany se přizpůsobily, tvrdí expert

Lukáš Sedláček

Evropská komise pohrozila zemím, které odmítají přijímat uprchlíky na základě dohody z roku 2015. Pokud do září nezmění svůj přístup, mohou čelit sankcím. Primárně se to týká Polska a Maďarska, zmíněna byla i Česká republika. Ministr vnitra ale zopakoval, že tuzemská pozice k přerozdělovacímu mechanismu se nemění.

V USA se na to zaměřila třeba Alabamská univerzita a v jednom ze svých výzkumů poukazuje na to, že islámský terorismus je mediálně zveličován, zatímco ten neislámský umenšován. Tím se samozřejmě zločiny z nenávisti páchané islamisty absolutně nesnižují, diskrepance v pozornosti, které se dopouštějí média, je ale skutečně problematická.

Zajímavě to – právě na příkladu Dylanna Roofa – dokládá text Anthei Butler, profesorky afrických studií na Pensylvánské univerzitě. Role médií a politiků je ale zajímavá i v případě pana Baldy.

Zahlcení českého mediálního a politického prostoru strašením z příchodu uprchlíků se u nás hned ze startu dostalo za hranice absurdity. O tom, jak vypadala řada mainstreamových médií v období před pár lety, se dá těžko mluvit jinak, než jako o protiuprchlické propagandě.

Protiislámské nálady jen živí terorismus a eskalují nenávist, vyzývá k toleranci Patočka

Dnes jsme všichni Francouzi, píše zpravodaj ČRo Jan Šmíd z Náměstí republiky v Paříži

Dostal se multikulturalismus do slepé uličky? Od pojmu se distancovali i evropští lídři včetně Angely Merkelové a Davida Camerona. Vyčerpal se nadobro pokus o soužití lidí z různých kultur?

Svůj postoj k migraci nakonec vyostřily všechny politické strany a přejaly tak agendu SPD a někdy dokonce i Konvičkovců. I několik let po uplynutí hlavní vlny tzv. „uprchlické krize“ se objevili politici a političky, kteří v jedné z nejnudnějších a nejbezpečnějších zemí světa strašili islámem. Uprchlíci měli třeba v předvolebním období dotáhnout do Havířova, naštěstí se je místní buňka ČSSD chystala rázně zastavit.

Ve výčtu by se dalo pokračovat – média společně s politiky problém „migrace“ de facto vyrobili a spolu s tím atmosféru paranoi a permanentního strachu. Dopadla mimo jiné i na seniora z Mladoboleslavska. Za své činy je samozřejmě odpovědný sám.

Apolena Rychlíková

Částečně jsou ale důsledkem ovzduší nenávisti a záměrných lží, které Českou republiku dokonale ovládly a ovládají dál. Očekávat, že se české politická a mediální scéna poučí, by ale bylo naivní. Vždycky totiž bude jednodušší udělat z Jaromíra Baldy jenom šílence a blázna.

Spustit audio