Apolena Rychlíková: Kdyby Alexander Bellu neexistoval, museli bychom si ho vymyslet

11. říjen 2018
Alexander Bellu, starosta Prahy 3

Jestli existuje v České republice někdo, kdo se velkou měrou podílel na propagaci squattingu u nás, je to bezesporu žižkovský starosta za ODS Alexander Bellu.

Vytrvalý bojovník za právo měst a obcí nechal chátrat budovy – ať už ty v soukromé, nebo ve veřejné správě – dělá svými pravidelnými videi z Prahy 3 squattingu nedocenitelné PR. Autonomní a sociální centrum Klinika se už dávno stalo Bellovým úhlavním politickým nepřítelem.

V centru Klinika chceme zůstat, kanceláře mohou být kdekoliv jinde, říká aktivistka Tereza Virtová

Centrum Klinika na Žižkově

Podle rozhodnutí soudu měli aktivisté předat budovu autonomního centra Klinika v pražské Jeseniově ulici jejímu majiteli, tedy Správě železniční dopravní cesty. Program na klinice ale pokračuje – aktivisté v čele s Terezou Virtovou nabízejí majiteli spolupráci při plánované rekonstrukci s tím, že by v budově dál působili.

Většinu své energie investoval do toho, aby všechny problémy obyvatelů a obyvatelek Žižkova svedl na jeden dům v Jeseniově ulici, který sice byl ještě před čtyřmi lety plný injekčních stříkaček a nebezpečně chátral, ale alespoň se v něm nepořádaly aktivity zadarmo pro mladé, staré, naše i „cizí“, no prostě pro všechny.

Bellu svými aktivitami útočil na Kliniku takřka nepřetržitě. Byl v tom kdysi zajedno s Vladislavou Hujovou z TOP 09, kterou posléze vyšachoval z pozice starostky, aby minulé volební období na Žižkově dovládnul sám.

Krom omílaného narativu o tom, že na ničí majetek se prostě nesahá, i kdyby to mělo znamenat jeho další destrukci (za kterou vždy nesou následky lidé v blízkém okolí – chátrající domy jsou zpravidla nejen nebezpečné z hlediska rozpadání domu, ale z hlediska všeobecné kriminality), se mladý Jakeš z ODS (takto Alexandra Bellu trefně pojmenoval politolog Ondřej Slačálek) snažil na Kliniku neustále posílat hygienu a využil každé příležitosti k útoku.

Máte saunu? A mohli bychom ji vidět?

A taky zvládl donekonečna vyprávět příběh o tom, jak obsazení domu znamenalo pro přilehlou ulici zvýšení kriminality. To se lidem, sdruženým v kolektivu Autonomního a sociálního centra, podařilo vyvrátit.

Centrum Klinika, o které bojuje komunitní centrum, získala správa železnic

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce

Budovu v Jeseniově ulici na Žižkově, kterou nelegálně obývá Autonomní sociální centrum Klinika, získala od státu Správa železniční dopravní cesty. Informaci Českého rozhlasu - Radiožurnálu potvrdil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. Smlouvu strany podepsaly minulý týden, nyní bude převod zanesen do katastru nemovitostí, dodal.

Sami si podali žádost na policii s dotazem, jestli se za poslední roky zvýšila v Jeseniově ulici, kde se Klinika nachází, trestná činnost. Policie na jejich dotaz odpověděla, že nikoliv. Ani to ale Bellovi nezabránilo v další kritice squatterů, která se de facto stala jeho jediným programem před volbami.

Už krátce po nich ale vyplula na povrch tak trochu jiná skutečnost. A to, že si Bellu sám „zabral“ část domu, ve kterém bydlí, aby mohl vybudovat saunu. Starosta Prahy 3 se samozřejmě brání: „Já jsem byt koupil a tu střechu jsem poopravoval, protože tam byly ztrouchnivělé části a podobně.“ Jenže tohle jeho „poopravování“ proběhlo tak trochu bez svolení Sdružení vlastníků jednotek, a ti se teď bouří. Jejich souhlas měl být totiž nezbytný.

Klinika dnes v rezidenci primátorky dostane cenu od Nadace Charty 77

03301943.jpeg

V Městské knihovně se dnes bude předávat Cena Františka Kriegla za občanskou statečnost, kterou obdrží Autonomní sociální centrum Klinika „za odvahu dokazovat v dnešní době, že pomoc bližnímu je správnou cestou pro každého, kdo chce zůstat skutečným člověkem. Klinika je příkladem dobrovolných aktivit, které překračují hranice jakékoli ideologie i tržního světa a stávají se obecně lidskými“, deklaruje Nadace Charty 77. Porota rozhodovala ve složení: Jan Dus, Martin Groman, Jana Horváthová, František Janouch, Miloš Rejchrt (předseda poroty), Břetislav Rychlík, Jiřina Šiklová a Jaroslav Veis. Klinika získává ocenění jen několik dní poté, co do budovy už podruhé za velmi krátkou dobu vnikli policejní těžkooděnci kvůli nahlášené výbušnině. Čtyři antony policejních příslušníků vyklidily budovu, až na několik lidí, kteří se opevnili na střeše. Vyklízelo se až do pozdních večerních hodin, dávno potom, co měla bomba vybuchnout. Policie používala frézy, kterými odpoutávala ty, co se uvnitř připevnili k sudům zalitým betonem. „Nemáme podle zákona na výběr. Vždy když se děje takové opatření, musíme předat objekt po jeho prohlédnutí oprávněnému majiteli,“ uvedl Hulan. Podle lidí z Kliniky šlo o záminku k vyklizení domu. „Zásah považuju za ilegální, protože o našem legálním nebo ilegálním pobytu rozhoduje soud, je to občanskoprávní spor mezi Klinikou a ÚZSVM, do kterého policie zasahuje, ačkoli ji k tomu neopravňuje ani předběžné soudní opatření, kterým se ohání,“ říká Arnošt Novák z kolektivu Kliniky. Policejní zásah přišel krátce poté, co pražská rada rozhodla o tom, že město začne s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jednat o převedení domu do vlastnictví hlavního města Prahy.

Osobně Alexandrovi Bellu tu saunu i přeju. Kdo by nechtěl mít možnost vypotit se po náročném pracovním dni u sebe na střeše. Vždyť je to vlastně nádhera. Jenže žižkovský starosta to měl s ostatními lidmi v domě projednat a měl jim taky nabídnout, že to bude sauna tak nějak pro všechny a nejenom pro něj a jeho kamarády. To by pak dávalo konečně smysl. Privatizovat si střechu, která je ze své podstaty všech, je minimálně nevkusné.

Často se teď mluví o obnově ODS. Jak se změnila, polepšila, vrátila k pravicovým kořenům. Paradoxně v ní nejjednodušeji budují kariéru lidé jako Alexander Bellu. Typy, jejichž mentalita je mentalitou kapitalistických svazáků. Tito politici vidí pod pojmem „veřejné“ jen „moje“, pod pojmem „společnost“ jen „vlastní užitek“ a aktivně se snaží likvidovat každý zárodek svobodné, alternativní a občanské společnosti.

Apolena Rychlíková

Frenetické tažení Alexandra Bellu proti naprosto neškodné Klinice tak dostalo po aféře se saunou úplně nový rozměr: posunulo komickou figurku ze žižkovské občansko – demokratické buňky na ještě komičtější level.

Až zase bude bude Alexander Bellu před budovou Kliniky točit svoje pravidelné okénko z cyklu „kapitalismus si rozvracet nenecháme“, mohli bychom se ho všichni zeptat: dobrý den, máte saunu? A mohli bychom ji vidět?

Spustit audio