Apolena Rychlíková: Babišova sázka na manažera našla své limity. Jmenují se Petr Stuchlík

8. říjen 2018

Možná nikdy jsme výrazné zástupce „hnutí“ ANO neviděli v takové neshodě. Zatímco Andrej Babiš pražského lídra ANO omlouval, trojka na kandidátce a výrazná tvář hnutí ANO, Ivan Pilný, ho naopak otevřeně kritizoval.

Jak by taky ne. Stuchlík u voličů nezabral a lidé častěji volili nejen trojku Pilného, ale i dvojku kandidátky, ekonoma Patrika Nachera. Ten byl původním kandidátem ANO na primátora a dostal dokonce podporu Adriany Krnáčové. Nakonec ho zásahem „deus ex machina“ na druhé místo odsunul sám Andrej Babiš. Byl to tah, který nevyšel a kromě ztráty vlastní důstojnosti stál Petra Stuchlíka i tři miliony.

Jiří Pehe: Hnutí ANO se rýsuje Pyrrhovo vítězství

Volební štáb hnutí ANO v obchodním domě Kotva v Praze

Výsledky senátních i obecních voleb jsou do jisté míry neúspěchem pro hnutí ANO navzdory tomu, že je, čistě formálně, nejúspěšnějším stranickým subjektem jak v obecních volbách, tak v prvním kole voleb senátních.

Ze Stuchlíka se rychle stala postavička z memů. Chlapík, který spíš než kampaň dělal reklamu na obleky a sebe, získal po pár výstupech pozici nejvysmívanějšího kandidáta na primátora.

Parodické fotky, které zesměšňovaly Stuchlíkovo dadaistické velkopanství s odkazem na to, že místo Prahy nakopne akorát tak sám sebe, se staly folklorem letošních voleb. „Praha Petra nakopla“ objevilo se hned po nich. Hnutí ANO tu vlastně prohrálo – z pěti stran, které se dostaly na pražský Magistrát, je ANO úplně poslední – byť jsou rozdíly mezi nimi minimální.

Na tiskové konferenci v sobotu v noci byl Petr Stuchlík viditelně nervózní. Koktal a vypadalo to, že ani sám neví, co přesně má říct. Tak alespoň nakydal na voliče: ANO je varovalo, aby přišli k volbám, ale oni se na to vykašlali. Tak to teď Praha bude mít zlé.

Jak Prahu nakopávají jiní

Už předtím se do něj ve vysílání navážel Ivan Pilný – člověk, který jako ministr financí fantazíroval o tom, že důchodci by nemuseli chodit do důchodu, ale sekat obcím trávníky, aby se i ke stáru zúročil nějaký ten jejich pracovní potenciál. Oproti Pilnému vypadá i Miroslav Kalousek jako lidumil. Trojka kandidátky své zklamání neskrývala – naopak. Pilný dokonce řekl, že doufá, že v Praze nebude dlouho bydlet a variantu vlády mezi Čižínským – Piráty a TOP 09 označil za katastrofu.

Lukáš Kovanda: Vláda s ANO je „polibkem smrti“. V Praze přibude investic, ČSSD ještě „zlevicovatí“

Úspěch ODS má základ v ekonomické prosperitě, kterou ČR zažívá

Atmosféra ve společnosti se posouvá mírně pravicovým směrem. Hnutí ANO se bude část tohoto trendu snažit zachytit.

„Buď budete vládnout, nebo výt u popelnic a já bych rád vládnul,“ potvrdil Pilný. Zkritizoval taky absenci emoční inteligence ze strany ANO u bývalé koalice na Magistrátu i podporu „komunistické mlátičky“ Ondráčka na celostátní úrovni. „Takhle ty Pražany neoslovíme“, řekl viditelně znechucený Pilný.

Přiznal také, že nejpřirozenějším spojencem ANO je ODS – čímž asi nepotěšil falešné bojovníky proti „bolševismu“ u občanských demokratů, který na opozici vůči ANO staví svoji veškerou legitimitu. Alespoň naoko.

Stuchlík, ačkoliv to Babiš veřejně nepřizná, musel svého šéfa zklamat. Sice to byl, slovy Babiše, jediný manažer na scéně a taky se rád fotil s výtiskem časopisu Forbes, ale právě to nikoho nezajímalo. Ve většině debat totiž Stuchlík působil jako halucinující šílenec, jehož hlavní agendou je stavět multifunkční mosty, do kterých se všichni nastěhujeme.

Kristina Žantovská: Boj o Prahu

Bohuslav Svoboda a Petr Stuchlík

Takže jsme „vás pustili na to“. Bude se vyjednávat o Praze. Hráčů mocných eg míří do křesla primátora dost.

ANO je strana, která na oslavě „manažerismu“ staví svoji letitou legitimitu. Bylo to ztotožnění role dobrého manažera s dobrým politikem, co pomohlo Andreji Babišovi stát se hegemonem české celostátní politiky, co dlouhodobě mění politickou mapu, co dohazuje ANO i mladé voliče, kteří na mantrách o podnikání a nutnosti vedení firem vyrostli. Jenže ne každý manažer, co má na Babiše číslo, je jako Babiš sám.

Navíc velká část ostatních stran – především Praha sobě a Piráti, vystavěli svou pražskou kampaň na kritice ANO. Pochopitelně: tyto strany totiž tvoří úplně jasnou alternativu k silovému způsobu Babišova vládnutí, které právě na pražském Magistrátě dostalo komickou podobu v osobě Adriany Krnáčové. Ale i ona byla oproti Petru Stuchlíkovi vlastně sympatickou profesionálkou.

Apolena Rychlíková

ANO ztratilo Prahu. Pokud se nepodaří ODS a Babišovi přesvědčit Jiřího Pospíšila, skončí pan manažer z Fincentra a spolu s ním další ANO „odborníci“ v opozici – to jim ostatně radí i jeho šéf Babiš. Tam si Stuchlík může donekonečna listovat Forbesem a smutně se dívat kolem, jak Prahu nakopávají jiní.

Spustit audio