Antoníček, Tonda i Tony v rozmanitých písničkách

13. červen 2021

Druhá červnová Světla ramp by měla být zdrojem radosti, štěstí a lásky, neboť jejich patronem je svatý Antoníček. Na neděli 13. června připadá svátek svatého Antonína z Padovy, i v celosvětovém měřítku jednoho z nejoblíbenějších světců. Tento svátek inspiroval k volněji a místy i odlehčeně pojatému výběru písniček, které s Antonínem nebo Tonym mají něco společného.

Vše zahajuje dvorní kapela Valašského království Fleret s písničkou Svatý Antoníček. Tento světec je patronem cestujících, horníků a pekařů, snoubenců, manželů a rodin, v dřívějších dobách byl považován za ochránce zamilovaných, s čímž je dnes spojován svatý Valentýn.

Není náhoda, že první písnička je moravskou záležitostí, neboť v této oblasti sv. Antonín byl zvláště oblíben a již v sedmnáctém století tam vznikala svatoantonínská bratrsva, která pečovala o kaple a poutní místa zasvěcená svatému Antonínovi.

V Blatnici pod svatým Antonínkem se natáčely v dávném roce 1933 exteriéry zfilmované operety Járy Beneše U svatého Antoníčka, v němž například Ljuba Hermanova stloukala máslo za zpěvu lidové písně. A písničku pocházející z této operety Ty můj svatý Antoníčku si v podání Slávky Fenclové a Rudolfa Lampy a orchestru Rudolfa Antonína Dvorského můžete poslechnout.

Čtěte také

Ale výběr je opravdu rozmanitý. Své místo v něm má Tomáš Klus a jeho song Tonda to dá spojený s fiktivním lobbistou a prezidentským kandidátem Tondou Blaníkem, hit Jitky Molavcové ze sedmdesátých let Hej, Tóny i písnička Banjo Bandu Ivana Mládka Sousedovic Toníček, která je zároveň vzpomínkou na dlouholetého spolupracovníka českobudějovického rozhlasového studia Přemka Podlahu a jeho televizní Receptář.

Do světa se za Antonínem vypravíme se zajímavou skotskou folk-rockovou kapelou Belle and Sebastian (Lord Anthony) a s rokenrolovou hvězdou Chuckem Berrym (Anthony Boy).

Finále obstarají Marta Kubišová a Helena Vondráčková s písničkou Přines ten klíč, Tony, jejíž text byl pod slov autora – Jihočecha Jana Schneidera – vlastně inspirován postavou někdejšího československého komunistického prezidenta Antonína Novotného.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.