Anna Zonová: Dlaždičova zpověď. Marek Holý a Josef Somr v povídce o slušnosti

14. červenec 2021

Povídku Dlaždičova zpověď napsala Anna Zonová pro literární přílohu Salón deníku Právo. Na otázku, co je pro ni podstatné, odpověděla v rozhovoru při té příležitosti: „Slušnost, přičemž slušné není někoho ovládat, ponižovat a týrat.“ I povídka o dlaždičích je vlastně o slušnosti. V interpretaci Marka Holého a Josefa Somra poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Marek Holý, Josef Somr
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2015

Narodila se v Nižném Komárniku na východním Slovensku, původem je však Rusínka. Dětství prožila v oblasti Nízkého Jeseníku. Anna Zonová vystudovala stavební fakultu VUT v Brně. V 90. letech žila v Moravském Berouně, kde organizovala výstavy současného výtvarného umění v místním barokním kostele. Působila také jako výtvarná kritička, její recenze byly zveřejňovány např. v Hostu, Ateliéru a Literárních novinách. V současnosti žije v Olomouci.

Vlastní literární tvorbě se začala věnovat až na prahu čtyřiceti let, kdy byla vydána její prvotina, povídkový soubor Červené botičky. Následoval román Za trest a za odměnu (Torst 2004), novela Boty a značky (Torst 2007) a román Lorenz, zrady (Větrné mlýny 2013), který byl nominován na cenu Magnesia Litera.

Povídku Dlaždičova zpověď napsala autorka pro literární přílohu Salón deníku Právo, v roce 2015 vznikla její rozhlasová podoba. 

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio