Anglicky se děti učí už od tří měsíců

27. březen 2013

Ve středečním Tandemu byla hostem lektorka jazyků z Jihlavy Veronika Švomová, která nám představila výuku metodou Helen Doron. Je určená zejména pro nejmenší děti, které se učí angličtinu nenásilně, poslechem, hrou, a cizí jazyk se stane přirozenou součástí jejich života.

Tuto metodu výuky vymyslela anglická lingvistka Helen Doron, která se inspirovala tzv. Suzukiho metodou, která se uplatňuje při výuce hry na housle. „Učitel ukáže dětem, které ještě neumí noty, jak mají dané partie zahrát. Děti se učí poslechem, a podobně to funguje v našich kurzech angličtiny,“ říká lektorka Švomová, která se vždycky chtěla věnovat jazykům a malým dětem.

„Chodí k nám děti zhruba od osmi měsíců, hodina spočívá v tom, že si hrajeme, zpíváme, říkáme básničky, vše anglicky, nezazní slovo česky. Lekce musí mít spád, děti musí být pořád v napjatém očekávání, co se bude dít, abychom udrželi jejich pozornost,“ popisuje průběh vyučovacích hodin Veronika.

Lekce probíhají jednou týdně čtyřicet pět minut, na doma dostanou děti poslechová „cédéčka“, ze kterých získávají slovní zásobu.

Nemají pak děti problémy, když se začnou ve škole učit angličtinu „klasicky“, s českým překladem? Veronika odpovídá: „Vůbec ne. Tato metoda je upevňuje zejména v konverzaci, ve škole se začínají učit gramatiku, slovíčka. Umí reagovat, odpovídat na otázky paní učitelky.“

Podobný typ výuky, tzv. přímá metoda, je určená pro dospělé. „Jsou doslova hozeni do vody. Lektor na ně mluví anglicky v tempu řeči, klade jim otázky, nutí je reagovat. Po první hodině se studenti obávají, že to nezvládnou, ale pokud vydrží, přinese to ovoce,“ říká z vlastní zkušeností Veronika Švomová.

Spustit audio