Angelika Pintířová: Zrovnoprávnit manželství homosexuálů není dobré pro ně a ani pro společnost

26. březen 2019

Řeholnice Angelika Pintířová vstoupila do kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského ve 14,5 letech. „Myslím, že je důležité říct, že to nepřišlo a nevzešlo ze mě. Bylo to přijetí Božího pozvání,“ říká.

Rozumět tomu může dobře každý, kdo se zamiloval, za tímto zamilováním šel a dorostlo to do lásky. Těžko se to vysvětluje logicky,“ dodává.

Angelika Ivana Pintířová je řeholnice, boromejka. Pracuje jako diecézní ředitelka pro Papežská misijní díla, je vychovatelkou ve výchovném ústavu v Křešíně na Pelhřimovsku a jednou z moderátorek pořadu Jak to vidí... v Českém rozhlase. V roce 2011 byla jednou z řádových sester, které pečovaly o prezidenta Václava Havla v závěru jeho života.

Nevěříte, že to jde hladce

Řeholní sestra v paralele vztahu k Bohu a manželství pokračuje a srovnává obojí navzdory tomu, že první vztah se týká duchovního spojení, zatímco druhý vedle toho i dennodenních, praktických věcí a osobního kontaktu.

Člověk jde do manželství, i když to přinese jisté obtíže. Ale ví, že je to s daným partnerem správně. Podobně to mám ve vztahu ke svému povolání.
Angelika Pintířová

„Když člověk vstoupí do kláštera, neznamená to, že to udělá ‚cvak‘ a on se najednou změní. Ať už jde o manželství, klášter nebo jiný život. Lidé mohou být sami, protože se věnují vědě či jinému poslání. Vždycky je to cesta, která bude mít svůj závěr až úplně na konci. Učíme se. Nicméně občas prásknou dveře, občas někdo zvedne hlas. Kdyby to fungovalo ideálně, bylo by to až divné. To vidíte právě i v partnerských vztazích. Ani tam, když to vypadá všechno hladce, tak tomu nevěříte.“

Překvapivý Duka

K palčivé otázce zneužívání dětí církevními hodnostáři a k postoji kardinála Dominika Duky říká:

Je potřeba stát na straně obětí, ale nesmí to být inkviziční proces, varuje advokát kardinála Duky

Kněz, kněží, církev, hostie

Kardinál Dominik Duka se minulý týden omluvil obětem, které sexuálně zneužívali katoličtí kněží. Církev také od 1. května zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním, které má pomoci ke zprostředkování psychologické a právní pomoci. Dělá vedení římskokatolické církve maximum?

„Je velmi těžké odpovědět jednoduše na složitou otázku. Na jednu stranu rozumím lidem, kteří jsou jednáním kardinála překvapení. S obětmi zneužívání jsem se setkala nikoli v rámci katolické církve, ale ve své práci. A je pravda, že největší část této zločinnosti se odehrává v rodinách. A i tam se stává, že vlastní matka kryje zneužití dětí.

Momentálně v téhle otázce fungují ze všech stran emoce. Nechtěla bych to hodnotit, protože si uvědomuji, že představitelé církve mají okolo sebe všechny skupiny lidí, kteří je bombardují, každý ze své pozice,“ nechává téma bez odpovědi.

Umožnit, ale ne prohlásit za rovnocené

Pintířová se mimo jiné vyjadřuje také k otázce stejnopohlavních párů, manželství a rodin. Podle řeholnice výchova dětí rodiči stejného pohlaví uškodí společnosti.

„V řadě věcí chceme pomoci, ale přinese to řadu dalších problémů. Je dobré jim vztah umožnit. Myslím, že zrovnocenit takovéto partnerství s manželstvím nebude dobře pro tyto lidi jako takové a ani pro společnost,“ vysvětluje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Angelikou Pintířovou. Řeholnice bude vzpomínat na svůj odchod z vesnice do Prahy i na život v tajných církevních domech během komunismu.

Související