Andrej Arko: Victoria Blue. Jeden z nevšedních příběhů všedního života slovinského spisovatele

28. září 2022

Na služební cestě v Chicagu nečekaně potkal svou dávnou spolužačku, která se před pětadvaceti lety odstěhovala do Ameriky. Jak změnil velkoměstský život někdejší děvčátko ze slovinské vesnice? Stala se Viktorce Amerika skutečným domovem? Povídku současného slovinského autora v podání Pavla Baťka poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Batěk
Překlad: František Benhart
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2005

Slovinský spisovatel a dramatik Andrej Arko se narodil v roce 1947 v Mariboru, na filozofické fakultě univerzity v Lublani vystudoval angličtinu a ruštinu. V 70. letech působil jako novinář a od roku 1977 pracoval 30 let v kulturní redakci Radia Slovenija. Vedle toho do roku 2012 řídil nejstarší slovinskou literární revue Zvon.

Kromě vlastní literární tvorby, která zahrnuje několik povídkových souborů, dva romány, devět rozhlasových her a filmový scénář, se celý život věnuje překládání z angličtiny, ruštiny, italštiny a srbochorvatštiny. V překladech se nejčastěji zaměřoval na autory romantismu a postromantismu. Ve vlastní literární tvorbě pak s oblibou zobrazuje zdánlivě nevýznamné všednodenní situace, ve kterých odhaluje nečekané napětí a hloubku i překvapivé pointy.

Pavel Batěk

Andrej Arko obdržel několik literárních cen, jednu z nich v roce 1990 za povídku Victoria Blue. Její příběh vypráví slovinský obchodník, který na služební cestě do Chicaga nečekaně potká dávnou spolužačku, která se záhy po skončení školy odstěhovala do Ameriky. Přitažlivá dívenka z chlapeckých vzpomínek je dnes úspěšnou a atraktivní ženou, která překvapuje nejen praktickými obchodními dovednostmi a znalostmi, ale i podrobným přehledem o aktuálním dění v místech svého dětství. Přesto netrpí sentimentální nostalgií po zemi, kde se narodila. Konfrontace s jejími životními postoji tak náhle znovu otevírá otázky, co je to vlast, domov a jak ošidná jsou v tomto směru zjednodušující klišé.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.