Andrea Elsnerová: Na naší zahradě jsem se naučila znát sebe sama

28. říjen 2018

Rodilá Moravačka vystudovala konzervatoř a s hereckou profesí se pak seznamovala v Mladé Boleslavi. Dnes hraje v pražském Divadle Na Vinohradech. Kromě toho ji znají televizní i filmoví diváci. Do našeho studie přišla herečka Andrea Elsnerová.

Pro Andreu Elsnerovou mnoho znamenala zahrada, ve které si jako malá holčička hrávala. „Hodně jsem tam nasávala, jak se příroda i její atmosféra mění během ročních období. Hodně jsem si tam mapovala svůj vnitřek a dnes z toho, jak se dobře znám, čerpám.“

V šesti letech se ale její rodiče rozešli a ona musela milovanou zahradu i rodnou Moravu opustit. Na osud ale nežehrá. „Bylo to nějak osudem řízené. Já se do té Prahy měla dostat. Jinak bych dnes nedělala to, co dělám. Nicméně opustit to tam, změnit kamarády, bylo pro mě tehdy těžké,“ vypráví Andrea Elsnerová. Zásadní vliv na její život mělo setkání s paní učitelkou, která milovala divadlo a nadané dívence vymluvila sportovní školu.

Dnes hledá rady do života v duchovní literatuře. „Vybírám si ze všech náboženství a směrů to, co je pro mě v tu chvíli důležité. Nejsem nijak ortodoxní,“ dodává herečka, která se kromě toho už dlouho věnuje také astrologii, která pro ni představuje propojení rozumového světa se světem pocitovým.

Každý den se člověk podle ní ocitá na křižovatce a musí se rozhodnout, kterým směrem se vydá. „Musím kolikrát řešit, jestli se budu věnovat práci, nebo raději věnuji čas synovi. Život jde v takových cyklech a člověk se neustále ocitá na startovní čáře. Velmi intenzivně to vnímám, když začínáme zkoušet novou hru. Přestože divadlo dělám tolik let, stejně jsme rozechvělá.“

Spustit audio