Andor Šándor: Západ uspěl v boji s al-Káidou a Islámským státem. Jejich ideovou dimenzi ale nezlikvidoval

12. září 2018

Při teroristických útocích na americké World Trade Center na newyorském Manhattanu před 17 lety zahynulo přes 2700 lidí. Jak se s odstupem let dají zhodnotit kroky, které Spojené státy a jejich spojenci od té doby v boji s terorismem podnikly?

„Byl to bezprecedentní útok na centrum Spojených států a reakce George W. Bushe – provést útok na všechny základny Talibanu a al-Káidy v Afghánistánu byla správná. Všechno navíc proběhlo s posvěcením mezinárodních institucí,“ říká bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Západ chybuje v Afghánistánu i na Blízkém východě

Další kroky jako tažení proti Iráku Sadáma Husajna už ovšem podle něj tak jednoznačně hodnotit nelze. „Invaze do Iráku bohužel vedla ke značné destabilizaci Blízkého východu, kterou zažíváme stále,“ dodává.

Andor Šándor

Působení spojeneckých sil v Afghánistánu se dnes už zbytečně protahuje. „Ústřední vláda v Kábulu nekontroluje a ani nebude kontrolovat celé území a k dohodě s Talibanem jednou bude muset dojít,“ domnívá se Andor Šandor a zdůrazňuje, že do jednání o budoucím mírovém uspořádání v Afghánistánu by měly promluvit i všichni jeho sousedé, kteří mají v regionu svoje geopolitické zájmy.

Stejně tak je potřeba realisticky se dívat na mocenské zájmové střety sunnitské Saudské Arábie, která se tváří jako spojenec Západu, a šíitského Iráku. Podle Andora Šándora předvádí západ neuvěřitelné pokrytectví, když nad některými krutostmi spáchanými domnělými spojenci západu zavírá oči, zatímco na jiné ukazuje prstem, je pobouřen a volá po sankcích.

Uspěli jsme, ale vyhráno zdaleka není

Afghánský policista v Kábulu kontroluje auto pomocí detektoru výbušnin

A co řadí Andor Šándor mezi úspěchy západního světa v boji s terorismem? Třeba dopadení a smrt Usámy bin Ládina v roce 2012, po němž následovalo upozadění vlivu al-Kaidy. Také rozvrácení geografické soudržnosti Islámského státu, jehož členové se stáhli do irácké pouště a v Sýrii ovládají už jen části území.

„Nemůžeme ovšem říct, že bychom zlikvidovali ideovou dimenzi Islámského státu a sunnitských teroristů. Tady máme ještě hodně co napravovat, aby nás tito zfanatizovaní lidé neohrožovali na našem vlastním území,“ varuje bezpečnostní analytik.

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související