Andor Šándor: Trumpův mírový plán pro Blízký východ je zklamání. Pro Palestinu je to o nás bez nás

6. únor 2020

Donald Trump sám označuje svůj mírový plán za průlomové řešení, které přinese do regionu mír. V čem spočívá a proč je podle většiny pozorovatelů nereálný?

Donald Trump ve svém mírovém plánu počítá s vytvořením nezávislého palestinského státu, s masivní hospodářskou pomocí palestinským územím, ale i se zachováním židovských osad na západním břehu Jordánu. A se zachováním jednoty Jeruzaléma.

Tyhle body už ovšem Palestinci v minulosti několikrát odmítli. „Čekal jsem skutečnou dohodu tisíciletí. Ale téměř všichni zainteresovaní jej odmítají jako nereálný,“ konstatuje Andor Šándor.

Z bláta do louže

„Palestinci na tom z pohledu mírových jednání nikdy nebyli dobře v tom, co se jim nabízelo ve srovnání s Izraelem. A teď jsou na tom ještě hůř.“ Šándor v pořadu Jak to vidí... připomíná, že Trump opustil jádro dosavadních jednání – návrat k hranicím před šestidenní válkou v roce 1967.

„Líbilo se mi vyjádření pana Schwarzenbergera: Pokud jde o Jeruzalém, je to, jako kdybyste jim nabídli hlavní město Chuchli.“ Podle Šándora ale Trumpova administrativa možná vsází, že mladší generace Palestinců bude ráda mít aspoň něco než nic.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás na zasedání vládního kabinetu v městě Ramalláh

Do hry navíc vstupuje i vyhrocená situace s Íránu, která může zvyšovat tlak na nové uspořádání v regionu. Černým scénářem je pak vyhlášení další intifiády, povstání Palestinců proti Izraeli, které by mohlo vést k poměrně širokému konfliktu, spekuluje bezpečností analytik.

O nich bez nich

Při vyhlášení mírového plánu byli přítomni dva zástupci Izraele, ale nikdo za Palestince. „Přijde mi to jako o nich bez nich. Jak to i my známe z naší historie.“ Zároveň ale Šándor připouští, že účast zástupců Palestiny byla možná diplomaticky neprůchodná.

„Těžko si představit Abbáse, že bude stát u vyhlášení mírového plánu tisíciletí, který by ho v zásadě trochu zesměšnil.“ Ani to ale podle Šándora nesvědčí o vyváženém postoji USA k oběma aktérům konfliktu.

Další témata rozhovoru: neúspěch impeachement Donalda Trumpa; vyvoj konfliktu mezi USA a Íránem; pomoc českých vojáků v Africe; co o vás prozrazuje vaše digitální stopa?

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , and
Spustit audio

Související