Andor Šándor: Slovensko řeší skandál s únosem. Země se posouvá zpět k Mečiarovi

13. srpen 2018

Slovensko se už podruhé během jednoho roku zmítá uprostřed politické krize. Vládní kabinet se otřásá kvůli kauze únosu vietnamského podnikatele. Do něj se měli zaplést i někdejší slovenské politické špičky včetně ministra vnitra Roberta Kaliňáka. O co v případu jde?

„Vietnamský manažer byl převezen z Berlína do Prahy a poté do Bratislavy. Tady se pohyboval v rámci schengenského prostoru, takže bylo nepravděpodobné ho dopadnout. Příběh ale graduje v tom, že slovenská strana poskytla vietnamské delegaci svůj speciál na let mimo Schengen do Moskvy a pak do Vietnamu,“ říká o kauze únosu Vietnamce Andor Šándor.

Andor Šándor: Co je skutečným cílem denuklearizace Severní Koreje?

Kim Čong-un

Zatím s nikým, kdo se vzdal jaderného programu nebo jaderných zbraní, to nedopadlo. Třeba u kdysi třetí největší jaderné velmoci Ukrajiny to skončilo anexí Krymu.

Slovensko tak má podle bezpečnostního experta v každém případě problém. „Buďto o tom věděly orgány ministerstva vnitra, což vrací Slovensko do doby premiéra Mečiara, kdy stát organizoval únos syna prezidenta Kováče, a podílí se tedy na páchání trestné činnosti. Anebo jen slovenské orgány zanedbaly svou povinnost. Tedy že kdokoliv odlétá státním letounem, musí být kontrolován.“

Obě pozice jsou podle Šándora každopádně špatné. Druhá varianta je nicméně o něco přijatelnější. Už jen proto, že by vyvinila ministerské špičky z vědomosti o akci. „Kdyby o tom špičky věděly, tak je otázka, co za to. Proč to vlastně udělaly, že Slovensko by si dovolilo jít proti zájmům takové země jako je Německo ve prospěch země jako Vietnam?“

Příliš mnoho náhod

Ministr Kaliňák byl kvůli problému dokonce vyslýchán na detektoru lži. A prošel. „Otázka ale je, kdo to vyšetření vedl, jak dobře se nastaví příběh, aby kalibrace ukazovala změny vzruchu. Detektor lze omámit. Případy jsou známé. Ale lze ho omámit i tím, že obsluha není dost dobře připravena.“

V době únosu navíc měl na Slovensku náhodou pobývat vietnamský ministra vnitra i šéf vietnamské zpravodajské služby. „Náhod je tu příliš mnoho. Navíc tvrzení Slovenské informační služby, že o ničem vůbec nevěděli, je další střepinou do mozaiky celé akce. Pořád to posouvá Slovensko do sféry zpět k Mečiarovi.

A ukazuje se, že věci zdaleka nefungují tak, jak by měly v moderní demokracii.  Tedy aby se stát takto paktoval nebo zásadně zanedbával bezpečnostní opatření,“ dodává.

A jaký dopad to bude mít pro Slovensko? „Už je to rok starý příběh, ale Slovensko nechtělo s německou stranou moc spolupracovat, dokud informace neprosákly do novin. To neukazuje na dobrou tvář Slovenska. Vnímání v rámci EU bude mít silnou ránu.“

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.