Andor Šandor: Poučení z Vegas pro nás? I průměrný zámečník dokáže zprovoznit legálně dostupnou starou zbraň

4. říjen 2017

Nevadské Las Vegas a s ním i cela Amerika se vzpamatovávají z útoků šíleného střelce. Už po podobných masakrech jako loni v Orlandu americká veřejnost i politici opakovaně řešili otázku vlastnictví zbraní. Jak zabránit podobným útokům?

„Problém je, že střelec zbraně držel legálně. Obdržel je v souladu s americkými zákony. Nelegální už ale ovšem bylo přetvoření poloautomatických zbraní na automatické. Tomu by měli prodejci zabránit, aby to nebylo možné,“ říká o incidentu bezpečnostní poradce Andor Šándor.


USA: Víc zbraní než lidí
Podle statistik dochází v USA k masovým úmrtím způsobených střelnou zbraní každý den. Podle FBI například v roce 2011 bylo ve Spojených státech ruční zbraní zabito více než 11 000 Američanů. Na 320 milionů obyvatel by mohlo připadat až 350 milionů zbraní.

Co se děje na ilegálním trhu?

U nás podle něj máme podobný problém. „Prodávají se tu staré samopaly a průměrný zámečník v řadě případů tu zbraň dokáže vrátit do původního stavu. Na tohle by stát měl dohlížet.“ Povede útok v Las Vegas k redukci majitelů zbraní, nebo se zájem naopak zvýší?

Debatě o zpřísnění se ve své řeči vyhnul i americký prezident Donald Trump. Podle Šandora totiž zbrojní organizace mají silné lobby. Se zákazem neuspěl ani minulý prezident Obama. „Jediné pozitivum je, že v roce 1986 se zakázali automatické zbraně. Ale ten, kdo už je měl, si je mohl nechat. Na legálním trhu se tedy pohybuje přes 100 000 zbraní. A to nevíme, co se děje v nezákonném prostředí.“

Osobnost by se neměla měnit

Podle Šandora nejsme schopni něčeho dosáhnout zákonnou regulací. „Můžete nabýt zbraně v momentě, kdy jste naprosto v pořádku, ale o 10 let později se váš stav mysli může úplně změnit,“ připomíná.

Logo

„Zbraň by měl nabýt člověk, který je osobnostně ukotvený. Je zralý, vyspělý, ví, že s právem držet zbraň přichází i velká zodpovědnost. Neměla by mu dodávat sebevědomí a měl by zůstat normálně stejný,“ dodává poradce.

Jak podobným incidentům zabránit? Jak definovat teroristický čin? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , Andor Šándor
Spustit audio