Andor Šándor: Extrémy, jako eurohujerství a euroskepticismus, EU škodí. Buďme europragmatiky

6. říjen 2019

Brigádní generál Ing. Andor Šándor, bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní poradce, je známý především z médií, kam je často zván jako špičkový odborník, se schopností analyzovat mezinárodně bezpečnostní problematiku. Jak se dívá na český národ, válčení a jaké životní hodnoty vyznává? Rozhovor s ním vedla redaktorka Eva Boudová.

Andor Šándor působil v nejvyšším velení Československé armády, poté byl v letech 2001 - 2002 šéfem české vojenské špionáže. Pracoval také jako náčelník odboru vojenské diplomacie a zahraničních vztahů Vojenské zpravodajské služby ČR a jako vojenský přidělenec na našem velvyslanectví v Londýně.

Upozorňuji na onu dimenzi Evropské unie, která zabraňuje válkám v Evropě. Toho bychom si měli být vědomi.
Ing. Andor Šándor, generál v záloze a bezpečnostní poradce

„Někdy se říká, kdo nezná své dějiny, je nucen si je zopakovat. Mám ale pocit, že i když je známe, tak se pohybujeme v takovém kruhu, který nás vrací zpátky do spousty problémů. Nevzdali jsem se animozit jak v osobní rovině, tak ani ve vztazích mezi státy. Vadí mi spousta odsudků Evropské unie i při vědomí jejích nedostatků a chyb. Vstoupili jsme ale do klubu těch, kteří byli mnoho let před námi a dnes, po 15 letech se tváříme, že to je něco, co je nám na obtíž. A já upozorňuji na onu dimenzi Evropské unie, která zabraňuje válkám v Evropě. To si myslím, že je strašně důležité. Raději ne úplně ideální Evropa, která není úplně laciná, ale lze ji modifikovat, než ji rozbít a vrátit se do starého paradigma, kdy spolu evropské státy válčily po staletí. Měli bychom si toho být vědomi."

Brigádní generál Ing. Andor Šándor, český voják, generál v záloze a bezpečnostní poradce

„Nejslabší články Evropské unie spočívají v eurohujerství nebo euroskepticismu. To si myslím, že jsou dva extrémy, které škodí stejným způsobem. Buďme europragmatici. Uvědomme si, co nám Evropa dává. Nepřinesla nám spoustu problémů, nejcennější je bezpečnostní dimenze. Jsme natolik na sebe navázáni a propojeni, že to brání tomu, abychom vůči sobě pozvedli zbraně v rámci Evropské unie. Nemluvím o obraně vůči venku."

„Nerozbíjeme bezhlavě Evropskou unii. Mám na mysli ony hlasy, buďme nezávislí a neutrální. Měli bychom si uvědomit, že odchodem z EU by se otevřel obrovský prostor pro Rusko a Čínu. A ty si myslím nepotřebujeme. Já bych chtěl pořád patřit na západ. Ale to neznamená, že nechci rozvíjet dobré vztahy s východem."

Čtěte také

V životě byl Andor Šándor velitelem pěší roty, učitelem angličtiny, vojenským diplomatem, podšéfem a šéfem vojenské rozvědky – v otázkách ozbrojených sil a politiky se skvěle vyzná dodnes. Neztratil se ani ve filmovém průmyslu – v roli poradce se účastnil natáčení seriálu Kriminálka Staré Město II.

„My nejsme malá země, máme víc obyvatel než Rakousko. A já věřím, že Visegrádská čtyřka, tedy Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko, už je v některých aspektech poměrně silný blok. Potíž je velmi emancipované Polsko, které hraje jinou ligu než my. Polsko bude chtít vést a je otázka, do jaké míry mu to ty ostatní tři státy dovolí. Ale prostor na spolupráci tady jistě je, například v otázce migrace Visegrádská čtyřka zafungovala dobře. Tedy měli bychom v Evropě hledat takové spojenectví, abychom ochránili vlastní zájmy. A to znamená být především prosperujícím státem v prosperující Evropě. Jinak je české kverulantství a nadávání na škodu, myslím si. A já jsem rád, že mladí lidé vidí svou budoucnost v Evropě."

V roce 1939 jsme se měli bránit. Asi by nás Němci porazili, ale duch našeho národního sepětí by byl posílen.
Andor Šándor, generál v záloze a bezpečnostní poradce

„Současný duch českého národa je dle mého ne příliš uspokojivý. Přešli jsme k profesionální armádě na základě dvou neuvěřitelných premis. Že mladí lidé nejsou ochotni bránit tuto zemi. To je šílené. A zadruhé, že mladí muži a ženy nejsou fit."

Brigádní generál Ing. Andor Šándor, český voják, generál v záloze a bezpečnostní poradce

Spokojili jsme se s tím, že jsme v Severoatlantické alianci a že máme tyto omezující faktory v naší společnosti. To jsme přijali jako fakt. A postavili jsme si profesionální armádu, o kterou jsme ale pečovali jen chvilku a pak jsme ji začali zanedbávat. Měli jsme pocit, že vstupem do NATO vše končí. Ale ono naopak vše začíná."

„Potenciál tady máme. A naši vojáci jsou velmi dobří. Ale zanedbala se otázka jejich výzbroje a výstroje. Udělali jsme z toho armádu intervenční a přestali jsme přemýšlet o armádě jako celku. Což považuji za zásadní chybu," říká Andor Šándor.

Knižně vyšly paměti Andora Šándora s názvem Čeká nás pohroma?, které nesou podtitul - životní příběh generála tajné služby. Paměti nejsou jen běžnými memoáry, ale jsou velmi dobře zpracovanými postřehy, s popisem vlastního života. Gen. Ing. Šándor své vzpomínky zpestřuje ostrými úvahami, historickými obrazy, někdy až ironickými komentáři a výhledy do budoucnosti. Další kniha, Jak přežít nejen teroristický útok, je souhrn pravidel, díky kterým lze zvýšit šance na přežití v nebezpečných situacích. Třetí kniha, Planeta Země – Kruté místo k žití, se zabývá celosvětovými problémy v historickém kontextu.

Celý rozhovor s Ing. Andorem Šándorem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Eva Boudová , baj | zdroj: Bc. Anna Holubová
Spustit audio

Související