Andor Šándor: Chybí nám celá brigáda vojáků. Aktivní zálohy to nespasí

29. leden 2016

To, že v Česku chybí aktivní vojáci, dobře víme už nejméně 10 let. Bezpečnostní analytik ale tvrdí, že v tom nejsme sami. Podobně jsou na tom i některé další země NATO. To dobrá zpráva tedy zrovna není.

„Politici už 10 let vědí, že nám chybí celá jedna brigáda s 5000 vojáky,“ říká Andor Šándor. Až teď, v době migrační krize, se to snad konečně začíná brát vážně. Jedním z prvních kroků je novela zákona o službě vojáků v záloze, kterou teď podepsal prezident.

Řeší například až trojnásobné zvýšení odměny pro vojáky v záloze (na 18 000 Kč ročně). „Je to krůček správným směrem. Ale počet aktivních záloh by měl být aspoň 5000. Dnes je to s bídou 1500 mužů a žen. Ale bezpečnější naše země kvůli zálohám tedy nějak zvlášť nebude,“ myslí si Šándor.

Aktivní zálohy? Hlavně „hobíci“

Aktivní zálohy jsou bývalí vojáci z povolání a hlavně „hobíci“, kteří si chtějí udržovat fyzičku a armádu milují. Něco podobného s mnohaletou tradicí funguje třeba ve Velké Británii nebo v USA. „Je to tam ale o úplně jiných počtech. A jejich národní garda je taky běžně nasazována do vojenských akcí.“

Čtěte také


Roční rozpočet na armádu
- před vstupem do NATO se slibovaly 3 % HDP
- rozpočty minulých let nepřekročily 1,3 %
- v roce 2016 to má být 1,4 %

Současným 21 000 vojáků (a vojaček) české armády naše zálohy zatím moc nepomůžou. Neexistuje totiž ani plán výcviku. Snad se to má teď napravit. „Doufám, že se nestane to, co před lety, kdy byli odvedeni noví vojáci. Po třech měsících výcviku je ale zase poslali domů. Nebyli na ně peníze,“ zlobí se Šándor.

Kdo je na tom hůř?

Jak jsou na tom ostatní? Jak kdo. Velmi ambiciózní plán mají Poláci, kteří podle Šándora trpí obsesí vůči Rusku. Němci se prý pořád bojí nařknutí z budování nového wermachtu. Slovensko je na tom ještě hůř než my. A Maďarsko dokázalo sestavit tak akorát strážní rotu. Jinak je na tom Řecko.

To má na počet obyvatel značný počet vojáků. „Tam ale hraje roli velká nenávist k Turecku, hlavně kvůli rozdělenému Kypru.“ Turci prý pravidelně přelétávají nad řeckým územím. Podobně jako nad tureckým třeba ruský letoun, který ale Turci okamžitě sestřelili.

NATO - základny

NATO je jiné... a slabé

Když to tedy shrneme, těžko můžeme říct, že je NATO vojenská síla. „Není už tou organizací, která porazila Varšavskou smlouvu. Není ani tou, která nás přijímala. Spíš se postupně rozmělnila na bezpečnostně politickou alianci. A nikde není ani napsáno, že tu s námi bude navěky.“

Vojska EU a dalších evropských zemí, která by měla chránit Schengenský prostor, nejsou podla Šándora bez pomoci USA schopna ničeho podstatného. „A bez Spojených států do toho nepůjde Velká Británie a Francie to sama nevytrhne. Musíme s tím konečně něco dělat. Ne jen stále mluvit.“

Jak hodnotí dnešní možné brance? Jak to vypadá uvnitř superbunkru pro rodinu (asi ale jen) jednoho českého miliardáře? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Andor Šándor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.