Andor Šándor: Čeká nás válka NATO s Ruskem?

22. duben 2016

Boj mezi Východem a Západem je tady už téměř století. NATO podceňuje náklady na armády a tíhu nechává na USA. Situace s Krymem vypovídá o všem. Je současný polský strach z Ruska podložený?

Pobaltské státy a Polsko se bojí Ruska. Polsko proto požádalo o přesun dvou těžkých brigád NATO k ruským hranicím. Jako demonstraci síly. „Poláci by ale měli být méně hysteričtí,“ říká bezpečnostní analytik Andor Šándor. Každému prý musí být jasné, že Rusko nechce válku s NATO.

Důvodem polských obav je hlavně krvavá historie jejich vzájemných vztahů. Šándor argumentuje zbrojní převahou hlavně Spojených států. „USA má 14 letadlových lodí, kterými kontroluje vody, Rusové jen jednu. Proč by válčili?“ Rusko se ale samozřejmě bude vždycky snažit odtlačovat NATO od svých hranic.

Nejsme nepřátelé

Analytika ale zlobí, že státy NATO nedokázaly za celých 20 let Rusům vysvětlit, že nejsme nepřátelé. Že stojíme o vzájemnou komunikaci. „Nesmí to být ale dialog dvou hluchých! Což se naštěstí neděje a zásadní rozhovory mezi Ruskem a USA probíhají. Lidé, kteří spolu mluví, spolu totiž neválčí,“ myslí si.

Čtěte také

Evropa se jen veze

Rusko se jednoznačně chce vrátit na světové kolbiště. Že to Vladimir Putin myslí vážně, ukázal v říjnu vstupem do Sýrie (na straně syrského prezidenta Bašára al-Asada). „Dělá to jen proto, aby se s ním muselo počítat a jednat. Na věci pak nic nemění ani to, že se s NATO neshodne.“

Rusko bude vždycky dělat všechno pro to, aby eliminovalo vliv NATO. Vyhovuje mu, že členské státy podceňují výdaje na armádu. Celou váhu pak nesou jen USA. „Američané jsou už ale frustrováni z postojů Evropy, která se jen za nimi veze. A Putin se to snaží využít. Ale to by udělal každý.“

V Moskvě slavili druhé výročí od připojení Krymu k Ruské federaci

Krym? Zapomeňte

Šándor se dále domnívá, že Putin Krym nikdy nevrátí. Hrozilo by ohrožení ruských zájmů novou prozápadní vládou. Putin se taky určitě obával o svou základnu u Sevastopolu. Dokonce se v našich médiích objevily nepodložené spekulace, že tam mělo mít svou základnu i americké námořnictvo.

„Evropské unii se ale podařilo Ukrajinu dokonale destabilizovat a pak se stáhla. Teď nemáme ani prostředky, ani sílu to tam nějak dotáhnout. A zemi jsme nechali v horším stavu, než byla dřív,“ dodává Andor Šándor.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Andor Šándor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.