Analytik Tureček: Proč bychom nemohli zaútočit my, mohou se ptát Rusové. Výročí 20 let od invaze do Iráku otevírá bolestná témata

24. březen 2023

Co přinesla irácká operace, která začala před dvaceti lety? „Invaze neskončila tak rychle, jak se očekávalo, zemřelo přes sedm tisíc civilistů a přinesla erozi mezinárodního práva,“ podotýká zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček v pořadu Jak to vidí… „K válečným zločinům docházelo i v Iráku, britská a americká vojska do země vstoupila bez mandátu Rady bezpečnosti OSN.“ Moderuje Zita Senková.

Před dvaceti lety zaútočila americká a britská vojska na Irák, aby svrhla režim tamního diktátora Saddáma Husajna. Oficiálně kvůli podezření, že země disponuje zbraněmi hromadného ničení. „Ty se ale nikdy nenašly. Neprokázalo se ani napojení na Al-Káidu. Strůjci invaze tehdy přehlíželi varování, že invaze do Iráku může špatně dopadnout,“ komentuje téma zahraničněpolitický analytik a vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček. 

Jaký měla invaze dopad? „Po dvaceti letech můžeme říct, že akce přinesla velkou erozi bezpečnosti na Blízkém východě, protože v Iráku vzniklo vakuum, které vyplnily různé extremistické skupiny,“ vysvětluje Tureček a připomíná vznik Islámského státu i přelití konfliktu do Sýrie a celé řady dalších zemí. 

Útok bez mandátu Rady bezpečnosti OSN

Invaze podle něj prohloubila erozi mezinárodního práva. „Americká a britská vojska do Iráku vstoupila navzdory varování Rady bezpečnosti OSN. Byla to tedy ilegální agrese a samozřejmě tím zavdali příčinu celé řadě následků. Bohužel Rusové mohou v současnosti argumentovat a ptát se: proč bychom nemohli zaútočit na nějaký stát bez mandátu Rady bezpečnosti, když to udělali i Američané?“ zamýšlí se Tureček nad dopady invaze. 

Invaze bez potrestání

Jakou dohru měla skutečnost, že zásah neschválila Rada bezpečnosti OSN? „Vidíme, že neměla,“ popisuje paradoxní situaci Tureček.

Čtěte také

„Nyní byl vydán zatykač na Vladimira Putina pro válečné zločiny, které jsou i bez soudu nesporné,“ poodhaluje souvislosti Břetislav Tureček. Ale k válečným zločinům docházelo i v Iráku a páchali je Američané, Britové a možná i řada jiných dalších jejich spojenců. A kdo byl za tyto zločiny potrestán? Nikdo,“ říká Tureček. „Snahám dostat před soud tehdejšího amerického prezidenta George Bushe se Západ vysmál,“ přidává další souvislosti.  

I z tohoto pohledu je to podle Turečka jakýsi pocit dvojího práva. „Mezinárodním právem a chytáním zločinců se začneme zabývat teprve tehdy, když se dotknou nás. Ve chvíli, kdy se invaze dotýká Arabů nebo černochů, tak tomu takovou pozornost nevěnujeme,“ vysvětluje Tureček. Ruská agrese proti Ukrajině podle oficiálních počtů stála životy asi osm tisíc ukrajinských civilistů. „Bavíme se o roční bilanci. V Iráku zahynulo 7300 lidí jenom za prvních šest týdnů. Nechci tím zlehčovat ukrajinské oběti, ale spíš mě zaráží, že někdo zlehčuje irácké oběti a souvislosti americké invaze,“ uzavírá téma.

Spustit audio

Související