Amundsenovo moře

26. listopad 2014

Omývá břehy západní Antarktidy. Naproti tomu Amundsenův záliv najdete v Severním ledovém oceánu. Jméno jim dal Roal Engelbregt Amundsen, který se narodil roku 1872 v norském městě Borge.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen se narodil 16. července 1872. Amundsen se narodil jako čtvrtý syn v rodině norských majitelů lodi a kapitánů v Borge poblíž Fredrikstadu. Jeho otec byl Jens Amundsen. Matka se rozhodla jej držet mimo námořní průmysl a nutila ho stát se lékařem. Tento závazek se mu dařil plnit do jeho 21 let, než jeho matka zemřela. 14. října se Amundsen vydal se čtyřmi společníky na saních tažených psím spřežením k jižnímu pólu. Cesta trvala na den přesně dva měsíce.

Amundsen-in-ice.jpg

Dorazili tam jako první!

Jen pár týdnů po Amundsenovi dorazila k jižnímu pólu nešťastná výprava Roberta Falcona Scotta. Její příslušníci zahynuli na zpáteční cestě kousek od pobřeží.

Tak se uskutečnil první transarktický přelet v historii

V roce 1926 odstartovala z Královské zátoky na Špicberkách vzducholoď Norge. Sestrojil ji a řídil Umberto Nobile. Amundsen se ujal funkce pozorovatele. Po sedmnácti hodinách letu se dostali nad pól a slavnostně shodili tři národní vlajky. Poté pokračovali v letu směrem k Aljašce.

Amundsenova výprava k jižnímu pólu

Pánové Amundsen a Nobile se pak začali vzájemně napadat v tisku i ve svých knihách, které o této výpravě napsali. Nepřátelství vydrželo dva roky. Pak došlo k událostem, které vše a navždy změnily…

Nešťastný let vzducholodi Italia

Umberto Nobile přišel s plánem na další arktickou výpravu, tentokrát s vlastní vzducholodí, která nesla jméno Italia. Když vzducholoď Italia ztroskotala, byly zahájeny rozsáhlé záchranné akce, do nichž se zapojily týmy z několika zemí světa. Roald Amundsen, v té době již šedesátiletý, neváhal ani okamžik. 18. června 1928 se vydal na záchranný let. Z něho se však nikdy nevrátil. Slavný polárník pravděpodobně odpočívá na dně Barentsova moře.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio