Amerikanista Pondělíček: Trump výrazně posunul hranice toho, co Američané snesou. Exprezident čelí více než 30 obviněním

4. duben 2023

Bývalý americký prezident Donald Trump dnes stane před soudem v New Yorku. Podle velké soudní poroty existuje dostatek důkazů, že se dopustil finančního podvodu během volební kampaně v roce 2016. Zažívá Amerika obvinění bývalého prezidenta poprvé? A jak se na kauzu dívá americká společnost? Hostem Zity Senková je amerikanista Jiří Pondělíček, který v audiozáznamu ještě okomentuje dopad Trumpovy kauzy na americkou politiku i prezidentské volby a připomene Marshallův plán.

Obvinění bývalého prezidenta je v amerických dějinách bezprecedentní záležitostí. „Někteří předchůdci Donalda Trumpa byli opředeni různými skandály, ale ve 20. století žádný nedosáhl takové intenzity. Případ, pro který má být Trump souzen, z hlediska národní bezpečnosti nebo politiky závažný není. Ale nikdy se nenašlo dost důkazů na to, aby byli bývalí prezidenti z nějakého trestného činu obviněni, i když třeba během jejich administrativy bujela korupce,“ přibližuje amerikanista Jiří Pondělíček.

„I přestože byly s bývalými americkými prezidenty spojeny skandály, nenašel se nikdo, kdo by proti prezidentům vypovídal. Teď to vypadá, že se to se změnilo. Uvidíme, jak to promění americkou politiku,“ dodává.

Trest za rychlou jízdu kočárem

Čtěte také

Historicky byl jediným zatčeným prezidentem v amerických dějinách Ulysses S. Grant. Podle historiků pořádal v ulicích nelegální závody bryček. V roce 1872 opakovaně porušil zákon tím, že jel kočárem příliš rychle. Dostal pokutu pět dolarů a napomenutí.

„Policista, který prezidenta zatýkal, říkal, že už den předtím Grant projížděl také příliš vysokou rychlostí a že ho varoval. Už mu nezbývalo nic jiného než přistoupit k trestu. Grant byl zatčen, nejednalo se o trestný čin, ale přestupek, který byl vyřešen pokutou. Takže významně méně závažné porušení zákona. Je pravda, že mu tehdy bylo vyčítáno, že by jako prezident měl jít příkladem a zákony a vyhlášky neporušovat,“ popisuje amerikanista. 

Mimomanželský poměr, nebo finanční delikt? 

Zatím není jasné z čeho konkrétně je Donald Trump obviněn. Celé obvinění bude zveřejněno, jakmile bude Trump formálně obžalován, což musí proběhnout za jeho přítomnosti. Podle CNN Trump čelí více než 30 bodům obvinění.

Jak se na Trumpovu kauzu dívá americká veřejnost? Vnímají Američané u prezidentů hůře mimomanželský poměr, či finanční delikt? „Ještě před Donaldem Trumpem by asi každý odpověděl, že je závažnější mimomanželský poměr. Američtí prezidenti se vždy snažili prezentovat jako rodinné typy. Jako muži, kteří na prvním místě mají svou rodinu. Když si vzpomeneme na Johna Fitzgeralda Kennedyho, který rozhodně věrný nebyl, byla tam snaha to víceméně maskovat.“

„Už jen skutečnost, že by byl Trump jako prezident rozvedený, by byla pro mnohé Američany v tehdejší době nepřekousnutelná. Trump v tomto ohledu výrazně posunul hranice. Je zajímavé, že i velká část republikánů věří, že na těch obviněních něco je. Tedy ve smyslu, že Trumpovo jednání bylo minimálně neetické. Nemyslí si, že je úplně nevinný nebo že žádný poměr neměl, ale prostě mu to odpouští,“ uzavírá amerikanista Jiří Pondělíček.

Spustit audio

Související