Alzheimerovu chorobu zatím neumíme vyléčit, dokážeme ji ale léčit - 14. listopadu

15. listopad 2011

Pondělní poradna Dvojky patřila lidem, kteří jsou nemocní Alzheimerovou chorobou. Jak se dá poznat? A jak léčit? (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dvojkou Českého rozhlasu teď nebudeme létat, ale naopak budeme se věnovat naší paměti, naší mysli. Daniela Brůhová přeje hezké dopoledne v pondělí 14. listopadu. Se mnou ve studiu už sedí paní doktorka Vanda Franková z Psychiatrické léčebny Dobřany a budeme mluvit o poruchách paměti. Pěkný den, paní doktorko.

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Dobrý den.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono vyšší věk přináší zkušenosti, nadhled, ale bohužel k němu patří různé psychické i tělesné neduhy, no, a my se budeme věnovat tomu neduhu v uvozovkách, který sídlí v naší hlavě, tedy naší paměti. Přestáváme si tak trošku pamatovat jména, data a tak dále, ale to možná ještě je z přetížení nebo z toho, že přecházíme ze zaměstnání do takového toho důchodového rytmu. Ale kdy už potom ta porucha se stává problematickou, tak to bude naše téma a budem asi směřovat z Alzheimerově chorobě, ze které máme tak trošku všichni hrůzu. Mimochodem kolik procent naší populace trpí touto chorobou?

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Ono se přesné číslo zatím neví, jsou takové odhady. Takže odhad z poslední doby je, že Alzheimerovou chorobou je postiženo asi 130 tisíc naší populace. Ten výskyt s věkem roste. Největší ten nárůst je od 65. roku výš. Budeme-li mluvit o věkové skupině 65 až 70 let, pak jsou postižená zhruba 3 % populace, ale každých 5 let se tohle procento zdvojnásobuje. Takže nad 85 let už je postižena polovina lidí.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta čísla nejsou pěkná, ale Alzheimerova choroba, jak ji poznám třeba na svých blízkých? Na mamince, na babičce, že se něco děje a není to úplně v pořádku, protože to, že zapomínáme, že si nemůžeme vzpomenout na některé jméno, to myslím, že ještě není tím signálem, že bychom byli nemocní přímo.

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Alzheimerova choroba je nemocí mozku. V mozku vznikají škodlivé bílkoviny, ukládají se tam a dochází k dalším změnám. Všechny tyhle změny potom vedou k odumírání mozkových buněk a tím se narušuje fungování mozku. Je to nemoc, která vzniká úplně nenápadně a ke zhoršování dochází plíživě, takže rozpoznat ji, je pro člověka i blízkého obtížné, protože celý ten průběh je nenápadný. Když bych řekla takový příklad z poslední doby, přišel pán na ambulanci a přivedl svoji nemocnou manželku. Říkal, že ona mu vždycky vařila, že se ráno domluvili, co bude vařit, ona šla nakoupit, pak udělala jídlo. A začlo se stávat to, že se ráno domluvili, že bude řízek a paní mu udělala omáčku. Pak se začlo stávat to, že špatně nakoupila, neměla potřebné suroviny, stalo se, že jídlo už nemělo takovou chuť, jako byl pán zvyklý, že paní neudělala přílohu, nebo dokonce že zapomněla vypnout sporák a jídlo se zkazilo. Ale tohle, o čem mluvím, to se vyvíjelo třeba během 2, 3 let, takže skutečně nenápadný průběh.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomaličku, plíživě.

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Ano, přesně tak. Pán se naučil paní pomáhat, dělali všechno společně a děti, které chodily sporadicky na návštěvu, tak si vlastně ničeho nevšimli a ta nemoc se pro ty děti demaskovala teprve v okamžiku, kdy ten pán byl hospitalizován kvůli svému onemocnění. Teprve v tomhle okamžiku oni zjistili, že ta maminka je samostatně nemožná.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a to už je potom jaksi k tomu, aby lékař se podíval na takového pacienta a řekl, jestli je to Alzheimerova choroba nebo jestli je to jiný problém?

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Ono je optimální, když se ten člověk dostane k lékaři v těch nejčasnějších stádiích. Já to tady zdůrazňují právě tu obtížnou diagnostiku z toho důvodu, abychom si opravdu všímali těch svých blízkých, abychom cíleně hledali ty problémy, protože sám ten člověk vlastně ty potíže s pamětí si velice rychle přestane sám uvědomovat. On si je uvědomuje na začátku, kdy si říká - no, tak, vždyť už mám nějaké roky, pomáhá si různými lístečky, pomůckami, to myslím všichni známe, ale pak se tohle zhoršuje a člověk si přestává uvědomovat to, že ty potíže tady jsou. Ale ta včasná diagnostika je strašně důležitá, ze dvou důvodů. První důvod je ten, že ty poruchy paměti mohou být způsobené i poruchami nebo chorobami, které se dají léčit. Velice často bývají způsobené depresí, při chronickém stresu, při chronické bolesti si i hůř pamatujeme, hůře se soustředíme nebo to může být spojeno s onemocněním srdce, chudokrevností a podobně. A druhý moment je ten, že čím dřív začneme s léčbou, tím je větší naděje na efekt a tím ten průběh je příznivější.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní doktorko, dá se Alzheimerova choroba léčit?

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
My v současné době neumíme Alzheimerovu chorobu vyléčit, ale umíme ji léčit. V tom smyslu, že my jsme schopni třeba na čas zlepšit příznaky té Alzheimerovy choroby nebo zastavit nebo alespoň zpomalit to zhoršování, zpomalit ten průběh choroby, takže tady z toho vidíte, že čím dřív začneme s tou léčbou, tím dřív vlastně začneme zpomalovat ten celkové zhoršování a ten nemocný se vlastně těch nejtěžších stádií choroby nemusí dožít, zemře dřív, než se dostane do toho těžkého stádia.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tyhle psychické choroby možná také vyvolávají jistý stud, takže rodiny to tak trošku tají před sousedy, před dalšími lidmi, protože ty psychické projevy nejsou vždy jaksi v bontonu, abych tak řekla, ale tajit to asi nemá smysl, spíše naopak seznámit okolí s tím, že maminka nebo tatínek je nemocný, je třeba mu pomáhat a možná to okolí právě se zachová dobře a udělá takovou tu podpůrnou síť, podpůrnou pomoc.

Vanda FRANKOVÁ, Psychiatrická léčebna Dobřany
--------------------
Máte pravdu, lidé u nás se pořád stydí za to, že potřebuje pomoc psychiatra a Alzheimerova choroba je skutečně takovou hrozbou, takovou hanbou rodiny. Ale přitom jsme se setkali s tím, že třeba v rámci domu sousedské vztahy, jak báječně to funguje a jak najednou se vybudila taková solidarita, jak sousedky byly ochotné vypomáhat, dohlížet na paní, jezdily ji potom třeba navštěvovat i k nám do nemocnice a musím říct, že to bylo takové hřejivé, kdy opravdu tam bylo vidět velké semknutí těch starých lidí mezi sebou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.