Aleš Roztočil byl favoritem jihlavských rodiček

10. listopad 2010

Aleš Roztočil, přední český porodník ale i "nový" poslanec, byl středečním (10.11.) hostem Setkání Hosta do domu.

Aleš Roztočil je již 32 let gynekologem – porodníkem v Jihlavě. Po letošních parlamentních volbách se také stal poslancem (nestraníkem, který kandidoval za TOP 09) Parlamentu České republiky. Získal nejvíce voličských preferencí, které jej z posledního 19. místa kandidátky vynesly na první pozici. Stal se tak poslaneckým„skokanem roku“.
"Pocit je to velice zvláštní. Jsem člověk, který neměl žádné větší politické ambice a chtěl jen posílit kandidátku strany svého srdce a svého přesvědčení. O svém vítězství jsem se dozvěděl na pracovní cestě ve Španělsku. Byl to pro mě šok," komentoval Aleš Roztočil své nečekané zvolení. V Jihlavě rodí děti již 8 let a tak předpokládá, že jej volili hlavně jeho pacientky. Je velmi rád, že mu lidé dali důvěru ale na druhé straně tak trochu nechápe jejich jednání. Když totiž nad svým zvolením přemýšlel dospěl k názoru, že by jeho politickou kariérou měly jeho voličky vlastně přijít o „svého“ gynekologa a porodníka. To se prý nestane. Dnes se mu již podařilo skloubit práci primáře jihlavské kliniky a poslance. "Dá se to zvládnout. Ale musel jsem omezit určité aktivity např. v nemocnici." Na přípravu poslanecké práce má někdy čas až v noci. "Jsem zvyklý se celý život vzdělávat. To asi jako každý lékař. Teď se má literatura změnila na právnické texty návrhů zákonů. Člověk si musí najít svůj modus vivendi (Pozn. red.: lat. způsob soužití.),“ řekl s tím, že „přesedlání na právnický jazyk byla vysloveně dřina".
Lékařů je ve sněmovně celkem 21. Mají prý všichni podobné zájmy a problémy, a to napříč politickým spektrem. A. Roztočil kandidoval jako nestraník a stále nestraníkem je. Nikdy v žádné straně nebyl a pokud by se měl svůj čas věnovat i práci v základní stranické organizaci, asi by to již nezvládl. A co jej, jako poslaneckého nováčka, nejvíce překvapilo? "Když člověk vidí neúctu ostatních poslanců, kteří odcházejí přicházejí, baví se, když někdo vysvětluje své názory. To byla věc, která mě na začátku nejvíce práskla přes nos," dodal s tím, že podobné chování nikde jinde nezažil.
Aleš Roztočil je ale stále také gynekologem – porodníkem a mj. také spolupořadatelem konference porodních asistentek, která se tento týden koná v Praze. Porodní asistentka je podle něj velmi důležitou partnerkou porodníka. Zajímavé je, že každá z evropských zemí vnímá roli asistentek u porodu jinak. "Extrém je Holandsko, kde až 30% žen rodí doma. Ve Švédsku si celý porod řídí porodní asistentka a lékař je zván až k případným komplikacím. Na zcela opačné straně je Slovensko, kam jezdím asistentky školit. Kompetence jsou velice malé a bez lékaře neprovedou vůbec nic. Jsou to spíše ošetřovatelky. My v Česku jsme tak uprostřed." Osobně by preferoval, aby fyziologický porod patřil do rukou porodních asistentek, rizikový pak do rukou lékaře.
A jak se A. Roztočil dívá na stav našeho současného zdravotnictví a na výzvu "Děkujeme, odcházíme" podle které chtějí někteří, zejména mladí, lékaři odejít za prací do zahraničí? "Stát dlouhodobě podceňoval zejména finanční hodnocení lékařů. Ti se nažili diskutovat. Když se jim ale nedostalo sluchu, vznikla tato akce. Kdo opravdu odejde se uvidí až 1. března 2011. Kolik lidí to ale bude si netroufám říci." A. Roztočil nevidí nic špatného na tom, když mladí lékaři odcházejí tzv. na zkušenou třeba i hned po promoci. Důležité ale je, jestli se vrátí, jestli tam nezapustí své kořeny. Problém bude, pokud odejdou atestovaní lékaři. To pak mohou mít odborná pracoviště velké problémy, které mohou vést až k zavírání klinik a ke zhoršení zdravotní péče. Na druhé straně dnes musí říci, že za posledních 20 let se jeho gynekologicko-porodnický obor neskutečně změnil a to, co poskytujeme českým pacientkám tzv. zadarmo, je všude v Evropě již dávno hrazeno. "Rozhodně se nemáme za co stydět. V některých oblastech dáváme pacientkám daleko více, než je tomu v zahraničí. Bohužel na to již dnešní česká ekonomika nestačí. Navíc v době nutných finančních škrtů bude rezort zdravotnictví velmi těžké udržet na úrovni na jakou jsme si v posledních letech zvykli," uzavřel A. Roztočil.

Aleš Roztočil

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem ...











Pokud jste nestihli naše pondělní vysílání, stačí si přečíst článek Eleny Horálkové: Energie a živočišnost romských písní je nakažlivá, říká Jana Procházková

Jana Procházková











Pozvánku k úternímu (9.11.) vysílání najdete v článku Jana Sklenáře ČR má prvenství v kubistické architektuře, říká Oldřich Janota

Oldřich Janota
autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.