Alergii na lepek je možné i předejít! Recept znaly už naše babičky

18. červen 2015
Kojení

Genetickou dispozici k celiakii má asi 30 % lidí. Jen asi u 5 % z nich se alergie na lepek vyvine. Genetickou dispozici odstranit nemůžete. Ale pokud kojence kolem 4–6 měsíce vystavíte lepku v potravě (v podobě nějaké zeleniny, kousku masa, nějaké obilniny), můžete rozvoji onemocnění zabránit.

„Celiakie není obecně alergie na lepek, ale je to autoimunní onemocnění,“ připomíná v úvodu rozhovoru doktorka Markéta Trnková z pražského Biolabu. „Naše imunita místo, aby nás chránila, nám začne škodit.“

Známe spoustu faktorů

U celiakie medicína ví o genetické dispozici. Zná spouštěč (tj. lepek) i některé mechanismy, které to onemocnění bezprostředně vyvolají. „Tím spouštěčem lepkem se myslí bílkovina, která je obsažena v obilninách a kterou náš zažívací trakt neumí strávit.“

Když je sliznice zažívacího traktu postižena třeba po nějakém virovém onemocnění nebo tam je genetická dispozice, tak dojde k rozvoji zánětu. „A ten zánět nám velmi ubližuje. Vytváří se protilátky, které jsou namířené proti naší sliznici zažívacího traktu,“ vysvětluje lékařka.

Celiakie je životní úděl

Jedinou známou léčbou celiakie je dieta. Musí být velmi striktní a znamená vyloučení veškerých obilnin z potravy. Žádné rohlíky, chleba… Musíte to nahradit jinými, většinou dražšími surovinami. Neléčená celiakie může vést k vážným životním následkům.

Celiakie se projevuje různě. „Nejjednodušeji se pozná u malých dětí, kde má celiakie pořád ještě ty klasické příznaky: průjem, nedostatečné prospívání, bolesti břicha. U školních dětí naopak třeba převažuje únavový syndrom, bolesti břicha nemusí být tak časté, spíš je to taková nevůle.“

Obtížná diagnóza dospělých

V pubertě se onemocnění může jakoby zastavit, zastřít. Téměř 50 % celiakie je dnes diagnostikováno u lidí nad 40 let. „Tam jsou ty příznaky opravdu ve velkém spektru. Je velice těžké stanovit diagnózu. Říká se, že u nás celiak chodí až 10 let, než se zjistí správná diagnóza a může se začít léčit.“

Když už je podezření na celiakii, samotné vyšetření už potom není tak složité. „Je to krevní test. Vyšetřuje se tkáňová transglutamináza, respektive protilátky proti tkáňové transglutamináze, proti endomiziu. Když jsou tyto protilátky zvýšené, dělá se biopsie tenkého střeva.“


Biopsie tenkého střeva
Jde to invazivní vyšetření: do těla se strká endoskop, kterým se dosáhne až do tenkého střeva a tam se odštípne malinkatý vzorek sliznice (kolem 2 mm). Podle současných doporučení Evropské společnosti pro pediatrii a pro pediatrickou gastroenterologickou a výživu se u malých dětí od biopsie upouští. Ví se, že když jsou protilátky hodně zvýšené, poškození sliznice tam je vždycky.

Vedlejší projevy a prevence

Dalšími projevy neléčené celiakie můžou být i kožní problémy. „Je to zejména dermatitis herpetiformis Duhring, to je takové puchýřnaté onemocnění na rukou, na trupu. Můžou být i ve kštici a jsou velmi svědivé. Bezlepková dieta obvykle pomůže.“

Existuje nějaká prevence, jak onemocnění předejít? „Jedná se o onemocnění, které vzniká na základě genetické dispozice. Tu genetickou dispozici má asi 30 % obyvatel, ale jenom asi u 5 % z nich se onemocnění vyvine.“

Pravdu měly babičky

Genetickou dispozici v podstatě odstranit nemůžeme, ale můžeme se (zejména v dětském věku) chovat tak, aby to k tomu onemocnění, k rozvoji toho nemocnění nedošlo.

„Ukazuje se, že pravdu měly naše babičky. Miminko, které bylo kojeno, dostalo někdy kolem 4 měsíce nějakou zeleninu, pak dostalo kousek masa a potom dostalo obilniny, rohlík, pečivo. To znamená, že bylo vystaveno lepku. Ta doba té expozice je, jak se ukazuje, právě nejvýhodnější právě někdy mezi tím 4 a 6 měsícem a nejlépe ještě v době, kdy je miminko kojené.“

Pravděpodobnost onemocnění je v tomto případě podle doktorky Trnkové nižší i v případě genetické dispozice. „To onemocnění se vlastně vůbec nemusí rozvinout.“

Kam vede neléčená celiakie

Pokud se celiakie neléčí, dochází k atrofii sliznice tenkého střeva. Tu ale tělo naléhavě potřebuje, protože zabezpečuje přísun živin do organismu. Takže když je narušená, nedostává tělo určité živiny, bílkoviny, cukry. To je právě důsledkem malého vzrůstu a celkového neprospívání dětí.

„Když takto působíte dlouhou dobu, tak ta sliznice se téměř vyhladí. Když si ji představíte jako plisovanou sukni, tak najednou se ta plisovaná sukně úplně natáhne a nefunguje.“ Nakonec máte problémy z malabsorpce a pak tím neustále atakujete imunitní systém, který může úplně selhat.

Čtěte také

Dotazy posluchačů

osoba
--------------------
Byla jsem před dvěma lety jsem byla na operaci dost závažné tlustého střeva. Bylo to pouze ale jenom zkrácení kvůli výchlipkám, a vlastně, když jsem se zotavila po operaci, tak jsem začala mít obrovské problémy se zažíváním, obrovské, obrovské, obrovské až jsem vlastně zkoušela, co nemohu, a zjistila jsem, že mně dělá dobře, když v podstatě vynechám veškeré obiloviny. Byla jsem na kontrole, jestli mám alergii na lepek, bylo mně řečeno, ale pouze krevním obrazem, že ta alergie není a že jsem pravděpodobně nesnášenlivá na lepek. Lze to nějakým způsobem se toho zbavit a nebo mám dá postupovat, měla bych absolvovat vyšetření toho tenkého střeva? A v podstatě co mám dělat?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
V prvé řadě určitě byste měla absolvovat gastroenterologické vyšetření. Nevím jaké konkrétní testy vám stanovovali, ale mělo by se, pokud ty zažívací obtíže trvají, tak by se určitě měla zaměřit na tu tkáňovou transglutaminázu a endomysiální protilátky a podle výsledky by vás potom pozvali na biopsii tenkého střeva. Je možné a udává se, že třeba závažná operace nebo u ženy to je někdy porod, právě jsou tím spouštěčem, který u těch disponovaných jedinců toto onemocnění spustí. A ještě k tomu bych dodala, že vlastně v dnešní době známe tři formy onemocnění, které nám ten lepek způsobuje, a to je jednak alergie, jednak je toto celiakie jako autoimunitní onemocnění, a potom je to ještě takzvaná nesnášenlivost lepku, která je zřejmě vrozená a podílí se na ní ta naše nespecifická vrozená imunita, ale tam potom samozřejmě vyhýbání se lepku je žádoucí. Ale určitě by to stálo zato se nechat vyšetřit a obrátit se na nějakého gastroenterologa. V rámci dnů celiakie a například na pacientských stránkách www.celiak.cz se dočtete, že existují akce, kde si můžete i sama nechat odběr jako samoplátkyně. Naše laboratoř na to většinou poskytuje nějakou slevu. Vyšetření té tkáňové transglutaminázy stojí kolem 600 korun. Takže celej ten balíček těch vyšetření obvykle pro samoplátce stojí kolem tisíce korun, ale v rámci těchto akcí je možné získat třeba to vyšetření až za polovinu.

osoba
--------------------
Je mi 52 let, před dvěma lety se mi podařilo zhubnout 15 kilo, mému tělo to udělalo moc dobře, ale kladla jsem si otázku, proč je mi po obědě vždycky těžko? Bolest v podbřišku a plynatost. Zkusila jsem vyloučit ze své stravy lepek a cítila jsem se lépe. Mohlo by se jednat o celiakii?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
Tak samozřejmě mohlo, ale já bych posluchače strašně odrazovala od toho, aby na sobě dělali pokusy. Já si myslím, naše republika má tu úžasnou výhodu, že máme opravdu zdravotnictví na úrovni a je dobré se obrátit na nějakého specialistu, než se začnete testovat. Takže určitě se obrátit na gastroenterologa, který posoudí, jestli ty potíže je možné, aby byly způsobeny celiakií a určitě nabídne vyšetření. Já myslím, že v dnešní době už ta edukace je taková a ví se, že to onemocnění je velmi rozšířené. Takže v podstatě i u těch různých nespecifických příznaků se toto vyšetření, toto onemocnění testuje.

osoba
--------------------
A dá se celiakie vyšetřit ve chvíli, kdy člověk ten lepek přestane jíst? Přestane jíst pečivo?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
No, to je právě problém. Vyšetřit se nedá, protože abychom zjistili ty změny na sliznici a abychom zjistili ty protilátky, tak tady musí být ta expozice tomu lepku., To znamená, že ten lepek musí být přítomen ve stravě. Po určité době, když vysadíme lepek, dochází k vyhojení sliznice a k poklesu protilátek. Ta doba od toho zhojení, to je od vyloučení lepku a zhojení sliznice může být 14 dní až půl roku.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Teplic. Já mám takový problém, mám 6 let zjištěnu celiakii a byl to zrovna ten problém s dermatologií, trvalo to hrozně dlouho než mi to zjistili, ale prostě mám to, ale chtěl jsem se zeptat na tento problém, dodržuju přísně všechno, jídlo a tak dále, ale letos se změnilo něco, nevím, kdo to prostě navrhl, že dříve byly potraviny tak nějak, prostě bylo tam určeno třeba neobsahuje lepek. Teď je to čím dál méně a jsou to i potraviny, které jsem si dříve kupovala a teď nevím, můžu to jíst, nemůžu to jíst? Já jsem z toho zoufalá, v obchodě to nevědí, jako říkají to si musíte někde vyhledat. Já nevím kde a možná někdy třeba dělám chybu a nevím o tom a nechtěla bych ji udělat. Tak nevím, jak mám pokračovat.

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
Já bych vás odkázala na pacientské stránky nebo na náš projekt naší laboratoře stránky www.bezlepkovy.cz a tam se určitě dočtete informace a dočtete se tam i odkazy, kam se obrátit. Já vím, že to je velice komplikovaná záležitost, protože se různě mění toto potravinářské značení. Já bych, určitě vyhledávat výrobky, kde je ten tak známý přeškrtnutý klas, ale já, je nám to všem jasný, zejména nám, kteří už se na ty malá písmenka díváme radši s brýlemi, tak hledat to na těch obalech je velice komplikované. Musím s váma souhlasit.

osoba
--------------------
Píše posluchačka, že se pokud možno lepku vyhýbá, jakkoli není celiatik, protože ji to prostě dělá lépe, když tedy nejí potraviny s obsahem lepku. Mimo jiné peče doma kváskový chléb, o kterém se dočetla, že pokud se dodrží procesy kvašení žitné mouky, dojde k takovému narušení lepku, že je takovýto kvašený chléb použivatelný i pro celiaky bez následků. Je to pravda, nebo je to nějaký mýtus?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
No, to bohužel pravda není, protože ono záleží nejenom na tom procesu toho kvašení, ale také na tom, jakou pšenici používáme, jakou obilninu vlastně používáme. Pravda to není a rozhodně bych nedoporučovala celiakovi kváskový chléb.

osoba
--------------------
Ráda bych se zeptala na lepek v rýži? Proč restaurace uvádí v rýži alergen 1 lepek, jsou to pouze alibi, dosud jsem si myslela, že rýže lepek neobsahuje?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
Rýže neobsahuje lepek, ale problém je v kontaminaci. My v podstatě to je problém celého potravinářského průmyslu, protože i v potravinách, které by teoreticky neměly obsahovat lepek, může být kontaminace lepkem.

osoba
--------------------
Existují, když ne nějaké konkrétní léky, tak třeba nějaké podpůrné prostředky, potravinové doplňky, které mohou pomoci nebo ulevit?

MUDr. Markéta TRNKOVÁ, pracoviště BIOLAB Praha
--------------------
Potravinové doplňky nebo takové podpůrné prostředky by mohly ulevit v té fázi, kdy vysadím lepek a ta sliznice ještě není zregenerovaná, ale v podstatě u celiaka po vysazení lepku a striktní dietě dochází k úplné úpravě sliznice. Takže potom to vstřebávání všech živin je v podstatě normální a jedná se, tady se jedná hlavně asi o malé děti a tady já bych zase doporučila se obrátit na odborníky z oblasti výživy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio
autor: Jolana Voldánová