Alena Wagnerová: V zapomenutí budoucnosti

12. červen 2020

Kdy nastane štastnější život? Esej česko-německé spisovatelky a publicistky čte Renata Venclová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Renata Venclová
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 12. 6. 2020
Natočeno: v roce 2020

Ve druhém dějství Čechovových Tří sester pronáší Alexander Ignaťjevič Veršinin tuto repliku: „Já myslím, že všechno na světě se musí změnit, všechno.(...) Za dvě stě, tři sta nebo tisíc let, na době nesejde, nastane nový, šťastnější život.“ Otázka, kterou se autorka zabývá v eseji psaném pro Vltavu, zní, zda tento šťastnější život už nastal, zda kdy nastane a jestli se dnes ještě takovými vidinami lepších světů zabýváme.

Čtěte také

Alena Wagnerová (1936), spisovatelka, orální historička a editorka, se narodila v Brně a od roku 1969 žije v Německu. Publikuje od šedesátých let, zejména sociologické studie, eseje a prózu. Píše česky i německy. Je autorkou biografie Sidonie Nádherné (2010), české a evropské osobnosti, jejíž život se odehrával na pozadí první poloviny 20. století, jejího bratra Johannese (2014) pohybujícího se v okruhu Franze Kafky a české novinářky Mileny Jesenské (1996).

Spustit audio