Alena Sehnalová

Ztráta zaměstnání může mít na lidskou psychiku podobné účinky jako ztráta blízkého člověka, říká psycholožka práce a lektorka Alena Sehnalová, která přijala pozvání Hanky Shánělové do vysílání středečního Dopoledního Radiožurnálu. Povídaly si především o tom, jak se vyrovnáváme se ztrátou zaměstnání a jaké nejčastější chyby děláme při hledání nového, ale třeba také o tom, jak napsat správně životopis nebo jak se vyrovnat s diskriminací při přijímacím řízení. A po skončení vysílání Alena Sehnalová odpovídala na dotazy posluchačů také v on-line rozhovoru. Ve čtvrtek 4. února bude hostem sexuoložka Hana Fifková.

Lidé jsou kvůli strachu z nezaměstnanosti ochotni přijmout neuvěřitelné podmínky, říká Alena Sehnalová a zdůrazňuje, že velký podíl na tom má nezkušenost a nedostatek informací nebo neschopnost s dostupnými informacemi správně nakládat.

Strach ze ztráty zaměstnání je v naší společnosti stále ještě poměrně novým fenoménem, s nímž nemáme dost zkušeností, a proto si s ním také neumíme dobře poradit, myslí si Alena Sehnalová. "Způsoby, jak tento problém řešit, stále ještě nejsou dobře známé. Proto často hledáme viníka, a to buď mezi druhými, nebo sami v sobě. Otázka je, co je horší," říká k tomu.

Obviňování sama sebe je v kombinaci se všemi dalšími okolnostmi, které na nezaměstnaného člověka doléhají, velmi vyčerpávající. A tak může být paradoxně obviňování druhých tou psychicky méně devastující cestou.

A co radí Alena Sehnalová těm, kteří se potýkají s podobnými problémy? "Být mezi lidmi, neuzavírat se, komunikovat, mluvit o tom, že nemám práci. Ale ne tak, aby ten druhý člověk měl pocit, že jste na něj jenom vychrlili svůj problém. Tím naopak komunikaci zablokujete," varuje psycholožka.

Další slepou uličkou je podle ní také spolehnutí se na pomoc ze strany úřadu práce. "Není to instituce k tomu vytvořená. Je to úřední instituce, kde jsou úředníci, kteří nemají adekvátní informace, čas ani možnost informace propojit," upozorňuje Alena Sehnalová.

S jakými dalšími úskalími se musí člověk po ztrátě zaměstnání vypořádat? Jak se připravit na pracovní pohovor a kterým nejčastějším chybám bychom se měli při hledání zaměstnání vyhnout? Také na tyto otázky odpovídala ve vysílání Alena Sehnalová, která posluchačům poskytla i mnoho dalších praktických rad, jak se v této obtížné životní situaci zachovat.

Záznam celého rozhovoru s Alenou Sehnalovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině usedla Alena Sehnalová k počítači, aby zodpověděla dotazy posluchačů, které do Radiožurnálu přišly prostřednictvím internetu.

Ze záznamu on-line rozhovoru se tak například dozvíte, jak se vyrovnat s diskriminací při výběrovém řízení, co by měl obsahovat životopis, případně motivační dopis nebo co by zkušená psycholožka práce poradila maminkám, které se chtějí z rodičovské dovolené bez komplikací vrátit zpět do práce.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.