Alekos Kufudakis: Flirt? Aneb když je ve vzduchu nepotvrzený příslib sexu

27. květen 2013

S psychologem Mgr. Alekosem Kufudakisem jsme si povídali o flirtování.

Mluvili jsme o způsobech, jak může probíhat. Diskutovali jsme o tom, co aktérům přináší. Věnovali jsme se tomu, v čem je flirtování přínosné a kdy může být nebezpečné.

Podle Alekose Kufudakise je flirt do jisté míry očkování, ale hrou s ohněm nepřestává být nikdy. „Pamatuji si na jednu přednášku ze sociální psychologie, kde nám přednášející řekl úžasnou definici flirtu. Je to chování, při kterém se deklaruje nepotvrzený příslib soulože. Jinými slovy – nevzdávej to, zaujal si mne, ještě to chce nějakou chytrou koncovku a možná z toho bude sex,“ popisuje Alekos Kufudakis.

A pokračuje: „Pochopitelně se při flirtu jedinec naučí spoustu sociálních dovedností, které mu jednou pomohou při ucházení se o úspěšnou reprodukci. Nicméně musí počítat s tím, že se hraje o hodně. Sečteno a podtrženo – je to nebezpečné, ale většina lidí se tomu nevyhne,“ dodává Alekos Kufudakis.

Flirtování (ilustrace)

Nadměrné flirtování může škodit

Podle psychologa a manželského poradce Petra Šmolky může flirt fungovat jako očkování proti nevěrám. Jde totiž o hru pohledů, úsměvů, sladkých slůvek a příslibů. Vše je na úrovni představ a pouze tušených možností. Ale pozor! Každá hra má také svá pravidla. Nadměrná dávka očkovací lásky může vyvolat onemocnění, před nímž měla původně chránit.

Pokud je tedy organismus člověka oslaben partnerskou krizí, narušeným sebehodnocením, potřebou něco podstatného v životě změnit, tak by se měl podobnému očkování raději vyhýbat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.