Album spíchnuté z odpadu patří k nejlepším od Rolling Stones

7. říjen 2015

Máte vyrazit na celosvětové turné, ale lepší by bylo mít k němu i novou desku, ať je co prodávat. Jenže času je proklatě málo, co tedy dělat? Ideální čas na probrání nepoužitých nahrávek. Přesně to udělali Rolling Stones na začátku 80. let.

Už dvě dekády patřili na samý vrchol poprockového nebe. Stále dokázali své desky prodávat v obrovských nákladech, přežili i punkovou revoluci a mohli si dovolit jezdit jedno stadionové turné za druhým. Ale stálo to čím dál tím víc sil.

Když bylo zřejmé, že prostě nemají šanci napsat další várku písní pro nové album, jejich studiový technik Chris Kimsey se probral pásky za posledních deset let a na zlatém podnose Rolling Stones připravil ty nejlepší nápady pro dopracování.

Z nových skladeb se tak na Tatto You nakonec objevili jen dvě, zbytek byl jen dotažením odpadu z předchozích alb. Ale úžasný! K obrovské oblibě novinky v roce 1981 přispěl i genialitou políbený kytarový riff otvíráku "Start Me Up". Jasná stoneovská klasika bourala hitparády

Podobně se vedlo i celé desce, která je poslední v katalogu skupiny, jenž dokázala vystřelit až na vrcholky hitparád. Od té doby se Rolling Stones už nikdy nic podobného nepovedlo. Tak se pojďte probrat odpadky, které i po 35 letech stojí za pozornost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.