Al-Azhar - druhá nejstarší univerzita světa

Nejrenomovanější univerzity planety dnes mají adresy ve Spojených státech nebo v Británii. Západ ale nebýval centrem světové vzdělanosti vždycky. Podíváme se do druhé nejstarší univerzity na světě, do univerzity al-Azhar v Káhiře.

Univerzitu al-Azhar založili už v desátém století západního kalendáře, tedy asi 350 let po vzniku islámu. Vstoupit do jejího areálu znamená vypravit se zároveň do mešity. Stejně jako vůbec nejstarší fungující univerzita světa v marockém Fezu i káhirská al-Azhar v sobě kombinuje obě instituce.

S průvodcem Muhammadem vcházíme do sálu se stoly a několika počítači. "Tohle je univerzitní knihovna. Tady najdete všechny možné knihy čtyř právních směrů sunnitského islámu. Al-Azhar byl sice založený v době, kdy v Egyptě vláda šíitská dynastie. Pak se ale univerzita zase stala sunitskou," vysvětlil Muhammad.

Pár lidí sedí nad knihami ve starobylých a vznešeně vypadajících kulisách. V celém areálu se potkalo několik stavebních směrů, stejně jako se tu po staletí měnily panovnické dynastie. "Tady to je mihráb, tyrkysem vykládaný výklenek, který ukazuje směr k Mekce. Támhlety vitráže jsou ještě původní. A tato kupole je z cedrového dřeva dovezeného z Libanonu," ukazuje průvodce.

Právě tady se muslimští učenci a studenti po staletí zabývají náboženstvím, právem, literaturou i třeba filosofií. A činili tak už v době, kdy křesťanský Západ považoval za normální veřejné upalování kacířů a čarodějnic. "Je to výborná škola, přednášejí tu špičkoví profesoři! Studuje tu 12 tisíc studentů z celého světa. Z arabských zemí, ale i třeba z Malajsie a z Evropy," řekl Muhammad.

Od raného středověku už se samozřejmě škola rozrostla, přibyly jí nové areály, dívčí sekce a v roce 1961 také některé ryze sekulární obory. Teď zrovna oknem z nádvoří pozoruji přednášku, na které jsou studenti i studentky pohromadě.

Al-Azharem v mládí prošla řada předních fundamentalistů, teroristů, politiků i pokrokových aktivistů a bojovníků za svobodu. Rektor al-Azharu šajch Muhammad Tantáví je považován za přední autoritu celého muslimského světa. Některá rozhodnutí zdejších hodnostářů mají přelomový dopad na celý Blízký východ. Například když před půlstoletím vydali fatvu, že také šíité jsou muslimové a nikoli odpadlíci hodní trestu smrti. Anebo když před pár lety oznámili, že mrzačení pohlavních orgánů děvčat nazývané ženská obřízka je možná africká tradice, avšak naprosto odporující islámu.

To základní, tedy že jde především o náboženskou školu, se tu ale hned tak nezmění. Vidět je to ve chvíli, kdy se nádvořím rozlehne hlas muezzina. V tu chvíli přednáška končí a ze dveří se hrnou desítky studentů. Někteří do mešity, jiní do chaosu a lomozu okolního města.

Spustit audio