Aktovky i sportovní vybavení. Znojemská charita pomáhá samoživitelům zvládnout začátek školního roku

30. srpen 2022 12:10

Znojemská charita chce pomoct rodičům s vybavením dětí do školy. Díky dárcům nabízí rodinám v tíživé situaci třeba školní batohy, sešity a další potřeby. Projekt s názvem „Doškolák“ může rodičům ušetřit i několik tisíc korun. 

S dinosaurem, vesmírem nebo formulí. Budoucí třeťák Tobias probírá se svou matkou Adélou desítky batohů a aktovek rozložených po stolech. „Hlavně se dívej na velikost. Minulý rok jsi měl menší aktovku a nevlezly se ti tam všechny desky,“ doporučuje čtyřnásobná matka samoživitelka svému synovi.

Znojemská charita nabízí rodinám v tíživé situaci školní batohy, sešity a další potřeby

Vybrat novou aktovku přišla paní Adéla i s dalším synem. Kolem pasu ji objímá dcera, druhou má v kočárku. „Je to pro mě extrémní, zvlášť když jsem zůstala se čtyřmi dětmi sama. Řešila soudy a všechno ostatní,“ dodává. Kluci si po pár minutách nové batohy do školy vybrali. Ty jsou téměř nové a nepoškozené. Díky Oblastní charitě Znojmo ušetřila paní Adéla tři a půl tisíce.

Dveřmi v prvním patře znojemského Domečku ale kromě zájemců o vybavení přicházejí i dárci. Dana přinesla dvě růžové aktovky po dceři. „Spousta maminek na to nemá, takže se snažíme takhle pomoct,“ říká paní Dana, která v igelitové tašce přinesla i vyprané tenisky do tělocviku. O chvíli později přichází další dárce, tentokrát s funkčním kancelářským monitorem.

Vybavení i na školu v přírodě

Najít tady lidé ale můžou podle mluvčí Znojma Simony Chmelíkové i sportovní vybavení nebo hudební nástroje. „Támhle vidím flétnu, rýsovací potřeby, pravítka, kružítka.“ K mání jsou také snowboardové boty, lyžáky, fotbalové míče nebo kopačky. Rodiče tak děti můžou vybavit i do kroužků, škol v přírodě nebo lyžařských kurzů.

Oblastní charita Znojmo bude zachovalé, čisté nebo nové pomůcky a potřeby rozdávat každé odpoledne až do pátku 2. září. Zbylé věci dostanou rodiny, se kterými charita dlouhodobě spolupracuje. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy