Adolf Dobrovolný

23. srpen 2010

První hlasatel pražského Radiojournalu. Kromě paní Emilie Tučkové, která se věnovala hlasatelské profesi jen po krátkou dobu, byl skutečně prvním profesionálním hlasatelem pražského Radiojournalu Adolf Dobrovolný.

Nastoupil do stálého angažmá na začátku roku 1924 a kromě hlasatelských úkolů převzal také roli recitátora v prvních literárních pořadech, které sám vybíral a připravoval. Uváděl přímé přenosy ze slavnostních příležitostí, z koncertů, z divadel, uskutečnil také první sportovní reportáž, když podle telefonického popisu z místa utkání, líčil v roce 1924 průběh boxerského zápasu. Jeho laskavý, otcovský projev, díky němuž „uměl posluchače vésti, aniž to zpozorují“ se však zachoval až ze závěru jeho hlasatelské dráhy. V archivu se zachovala gramofonová deska, na které A.Dobrovolný u příležitosti 10. výročí Radiojournalu v roce 1933 zasvěcuje posluchače do skladby pořadů z první poloviny 30. let.

Adolf Dobrovolný.jpg

„Posluchač rozhlasu, ať už bydlí ve městě nebo ve vesnici, nebo na samotě, může se zúčastniti dle svého volného času rozhlasových produkcí od rána až do pozdních hodin nočních. Rozhlas ho ráno vzbudí a pro jeho osvěžení vysílá ranní cvičení s hudebním doprovodem. Polední koncert našeho orchestru může poslouchati buď přímo, nebo přenosem z Prahy, Brna, Bratislavy nebo Moravské Ostravy. V neděli a ve svátek lázeňský orchestr z Karlových Varů. Časový signál umožňuje mu nařízení hodin podle přesného času. Zemědělským rozhlasem, přednáškami a bursovními zprávami, které posluchači poskytují rady a informace, zakončuje rozhlas své dopolední vysílání. Odpoledne může si poslechnout opět koncert našeho orkestru, případně sportovní reportáž významného utkání futbolového, tenisového, hokejového a tak dále. Od 19. hodiny počínaje uvádí rozhlas večerní program, do kterého jsou střídavě zařazeny opery, operety, velké činohry a orkestrální večery v rozmanitém výběru. O dvaadvacáté hodině vysílá rozhlas časový signál ze státní hvězdárny v Praze, povětrnostní zprávy, nejnovější zprávy Československé tiskové kanceláře a taneční hudbu pro osvěžení všech po denní práci.“

Spustit audio