Adam Černý: Tenistky ve světě jasně podpořily Pcheng Šuaj

5. prosinec 2021

Když slavná čínská tenistka minulý měsíc veřejně popsala, že ji sexuálně zneužil člen nejvyššího vedení země, chtěl Peking aféru z veřejného prostoru vymazat. Nyní mu však vyvstal velký problém, protože se za ni postavily její kolegyně a spoluhráčky.

Čtěte také

Režim v Pekingu řeší nepohodlné aféry podle jednoduchého receptu: Popři, že by vůbec nějaká existovala, a pokud přetrvává, tak pomluv posla špatných zpráv. Stejně čínské vedení reagovalo na obvinění proslulé tenistky Pcheng Šuaj, že ji sexuálně zneužil člen nejužšího stranického vedení, dnes již bývalý vicepremiér Čang Kao-li. Nezvykle obsáhlé a emocionální sdělení bývalé světové jedničky v ženském deblu bylo ze sociální sítě Weibo takřka obratem vymazáno a i zmínka o jejím pozdějším a nedůvěryhodně působícím ujištění, že je v pořádku, stejně jako její nově pořízené fotografie nebyly v Číně k mání.

Doma může Peking udržet mediální příkrov nad aférou politika, který patřil do okruhu „nedotknutelných“, co si však počít s reakcemi ze světa, kde je možná otevřená debata, kde politici nejsou ušetřeni veřejné kontroly a kde se lze svobodně vyslovit? I tady se sice stává, že vidina příležitostí na čínském trhu s jednou miliardou a čtyřmi sty miliony obyvatel dokáže utlumit otevřenou kritiku Pekingu.

Podpora kolegyň

Čtěte také

Ten však nyní musí řešit, co si počít, když se za Pcheng Šuaj jednoznačně postavily její kolegyně a často spoluhráčky sdružené v Ženské tenisové asociaci. WTA dokonce oznámila, že napříště nebude pořádat v Číně žádné turnaje, a to i s ohledem na to, že by se tam hráčky nemohly cítit bezpečně. To je nepřímý odkaz na zkušenost, že Peking například v obchodních sporech neváhá v odvetě sáhnout k metodě „vezmi rukojmí“, takže by proti některým hráčkám mohl vznést smyšlená obvinění.

Čínské vedení má sice možnost využít celou váhu vlivu, který má k dispozici, dostává se ale do politicky delikátní situace. Oficiální činitelé se vyhýbají tomu, aby celou záležitost veřejně pojmenovali, a propagandistický, v angličtině vydávaný list Global Times ji nanejvýš opisuje „jako věc, o které se mluví“, když kritizuje Západ, že míchá do sportu politiku a že chce zasahovat do čínských vnitřních záležitostí. V obou případech řeší hlavolam, jak popřít, že se něco stalo, a zároveň ani stínem nenaznačit, co se vlastně mělo stát, protože osobní život nejvýše postavených pohlavárů, natožpak jejich mimomanželské pletky mají být tabu jak pro všechny Číňany, tak pro celý svět.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

V novodobé říši středu je vládnoucí strana všemocná, ale za hranicemi jsou její možnosti omezené. Mohou jí být nápomocny instituce jako Mezinárodní olympijský výbor, jehož šéf, který má na mysli konání zimních olympijských her příští rok v Číně, oznámil, že se s Pcheng Šuaj v lednu osobně setká, aniž upřesnil, kde a za jakých podmínek. I kdyby se tak stalo, tenistka se vždy bude vyjadřovat s vědomím, že pokud se režimu nepodrobí, důsledky postihnou nejen ji, ale i její rodinu a blízké.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka