Adam Černý: Kim Čong-un si testuje raketové svaly

8. říjen 2022

Půltucet raketových testů za jediný týden, to už je okázalá demonstrace vojenské síly. Proč něco takového severokorejský vládce Kim Čong-un podnikl a proč zrovna nyní? Nejjednodušší odpověď zní, že k salvě svých vojenských střel krátkého a v jednom případě dlouhého, tedy strategicky významného doletu, se odhodlal prostě proto, že mohl.

Učinil tak v době, kdy celá Evropa přemítá, zda a nakolik ruský vůdce v Kremlu míní své výhrůžky atomovou zbraní vážně navzdory riziku, že rozpoutá třetí světovou válku. Severokorejský diktátor v čele dědičné komunistické monarchie si může být takřka jist, že reakce možná budou silné, ale stěží se přemění v efektivní protitah.

Čtěte také

Jak je to možné, když na Severní Koreu byly před pěti lety kvůli jejímu raketovému a jadernému programu uvaleny sankce, které byly později ještě zesíleny a které všechny byly schváleny v Radě bezpečnosti OSN i velvyslanci Číny a Ruska, dvou zemí, které mají s Pchjongjangem velice blízké vztahy?

Tyto časy jsou nyní tytam, protože v Pekingu a v Moskvě přesvědčení, že je třeba bránit rozšíření klubu vlastníků jaderných zbraní, vystřídal názor, že nyní se vyplatí přinejmenším tolerovat cokoli, co způsobí těžkou hlavu v Bílém domě.

Raketové harašení

Rovnice, v níž nepřítel mého nepřítele je automaticky mým přítelem, není nijak nová, v daném případě se však pojí s rizikem, které aktuálně dokazuje chování Severní Koreje.

Čtěte také

Její vládce Kim Čong-un nechal nedávno schválit zákon, který potvrzuje status země jako jaderné mocnosti včetně práva použít na svou obranu atomovou zbraň jako první. Pokud na tyto kroky nedokážou okolní země jasně reagovat, v Pchjongjangu nutně dojdou k závěru, že se nynější politika vyplácí.

Takový stav musí většinu okolních zemí zneklidňovat. Nejvíce se to týká Japonska, nad jehož územím přeletěla severokorejská raketa dlouhého dosahu, která přiměla vládu v Tokiu prostřednictvím vzkazu na televizních obrazovkách vyzvat obyvatele severní části země, aby se uchýlili do úkrytů jako za válečných časů.

Připomeňme, že se to stalo v zemi, která jako jediná na světě zažila útok atomovou bombou.

Naposledy se podobný raketový test odehrál před pěti lety, v době zjitřených slovních přestřelek mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem vyměňujících si na dálku urážky a ponižující nálepky.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Tady je také třeba hledat skutečného adresáta raketového harašení, Spojené státy. Ve Washingtonu dobře vědí, přestože mají hodně starostí s ruskou válkou na Ukrajině, že jejich strategický rival se nachází na druhém břehu Pacifiku, v Číně. Té, na níž je Severní Korea hospodářsky závislá a které kimovské eskapády přicházejí vhod.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související