Brát si s sebou na dovolenou mobil?

12. červenec 2004
Seriál týdne

Možná jste už zpátky a možná teprve balíte: ano mnoho z nás čeká dovolená. A právě při balení se mnoho z nás azstaví nad mobilním telefonem a ptá se: Brát ho s sebou? Není to jen otázka toho, že ho můžete ztratit, ale také to, že vás bude možná dost lidí obtěžovat pracovními telefonáty. Ponechme pro dnešek stranou to, že v zahraničí nás to bude stát peníze navíc. Položíme si pouze otázku: brát si s sebou na dovolenou mobil?

Proč si ho nebrat? Určitě by vás mohlo odradit to, že byste o něj mohli přijít. Buď vám ho ukradnou nebo ho ztratíte anebo si ho zničíte: Moře je totiž velkým nepřítelem čehokoli elektronického - a to do něj mobil nemusí jen spadnout. Stačí ho mít na pláži - vysoká vlhkost a v ní mořská sůl udělají své. To vám řekne každý servis včetně Lubomíra Kryžeho z Cellnetu. "Dojde s největší pravděpodobností k poškození systémové desky."

Jak na to? Stačí mít mobil schovaný v batohu. Rozhodně ale nezkoušejte plastikové obaly: mobil se v nich zapaří a dopadne to stejně. Na pláži vám s mobilem zatočí i písek. Mobil se také nerad opaluje. Při vysokých teplotách může trpět baterie, na přímém slunci i displej. No a telefon vypadlý při výstupu na skalní hrad snad ani nemusím zmiňovat.

Pokud jste učinili všechna ochranná opatření, neměli byste zapomenout chránit sebe. Telefonáty z práce nebo od od obchodních partnerů, kteří se včas nedozvěděli, že jste pryč, by vám letní pohodu mohly pokazit. A co telefonáty, už pouhé zvonění nás podle psychologa Jana Cimického stresuje. "Jestliže třeba pracujeme systematicky, jsme ponořeni do práce, okamžik, kdy nám u ucha zazvoní telefon, a to může být pevná linka nebo mobil, najednou jsme nuceni přepnout, odpovídat na něco, co se týká něčeho jiného a pak se zase pracně koncentrovat na to, co děláme. To už samo o sobě je argument proto, aby nebyl vyrušován telefonem."

A platí to i o dovolené. Pokud mám systematicky odpočívat, neměl by mne pracovní telefonát vyrušit. "To je problém především manažerů, podnikatelů, vedoucích pracovníků, trochu workoholiků, kteří si myslí, že bez nich nic nemůže fungovat. Tady je pravda, že těch nepostradatelných jsou plné hřbitovy."

A co mluví pro to, abychom si mobil vzali? Třeba pro to, že budete ve styku s rodinou, a také si můžete přivolat v nebezpečí pomoc. I Cimický si mobil na dovolenou bere, ale pouze "pro případ nouze je to dobré mít s sebou a může se člověk ozvat nebo přivolat pomoc, ale rozhodně se nechci nechat technikou zotročit."

A musíte umět mobil vypínat. Tak to dělá Martina Kemrová, mluvčí operátora T-Mobile. Na dovolené má s sebou mobil vždycky, "ale zvlášť, když jedu s manželem, musím ho vypínat, protože jeho to ruší, když mi někdo volá nebo přicházejí sms. Spíš ten telefon zapnu ráno a večer a vybírám hlasovou schránku a čtu si esemesky."

I Jan Matura, který bude v pátek mluvit o koupi mobilu v zahraničí, si s sebou mobilní telefon bere. "Já ano, vybírám si, který hovor přijmu a který ne."

To je ostatně nejlepší cesta. Na většině mobilních telefonech si totiž můžete nastavit takzvaný profil. Můžete si ho nazvat třeba Dovolená a povolit jen příjem hovorů od přátel a rodiny.

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu