60 dní bude festival Africké léto bavit o prázdninách hudbou a tancem Safari Park Dvůr Králové

7. červen 2018

Dvě ženy ze zoo k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové přijely, respektive ze Safari parku Dvůr Králové. Ta, kterou už dobře znáte, se jmenuje Andrea Jiroušová, mluvčí Safari Parku. A s ní je tu nový přírůstek, Tereza Vernerová, pracovnice marketingu Safari Parku Dvůr Králové.

Terezo, vy jste nová v zoo? Kde jste se tam vzala?
Ano, tak náhodou. Mám na starosti marketing. A první takový velký úkol bylo uspořádat Africké léto. Což je festival, který už můžeme nazvat tradičním. A to mi spadlo prostě na hlavu, udělat šedesátidenní festival, což je novinka. Po celé léto, celé 2 měsíce, od 28. června do 2. září budeme prostě bavit lidi i jinak než tím, že jim ukážeme roztomilé zvířectvo.

Ještě mi řekněte, vy jste chtěla vždy pracovat mezi zvířaty?
Ano. Chtěla. Takže to takový trošku dream job, tedy vysněmá práce, nebo také splněný sen.

Andrea Jiroušová a Tereza Vernerová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Africké léto nás čeká. Každé léto, Andreo, se dělal v Safari Parku Africký festival a byl to vždy úžasný zážitek.
Byl to takový vrchol léta. Trvalo to 9 dní. Po tři roky jsme ho dělali. A teď jsme se rozhodli udělat nějakou změnu na úvod Terezina příchodu. S tím, že toto léto žádný Rock for People, ale Africký festival ve Dvoře Králové.

Z 9 dnů jste to tedy protáhli na 60. Tak co nás čeká během léta? Budou hudebníci určitě.
Budou. Přivezeme vlastně celou Afriku. My ten festival chceme udělat, aby se zoo oživila. Je to určitým způsobem marketingový tah, aby se k nám lidé jeli rádi podívat na něco dalšího. Tak se budeme snažit přivézt Afriku. Hudební, taneční, neziskovou Afriku, výrobky z Afriky. To všechno zastoupí celá řada nádherných stánků a projektů, které se zasazují neskutečným způsobem o to, aby bylo ve světě líp. A už jen ten přístup lidí a komunikace s nimi dává najevo, jak skvělá atmosféra tam bude.

Taková znásobená Afrika. Protože tu Afriku před vámi už přivezl Josef Vágner.
Ano.

Festival Africa Live plný hudebních a tanečních vystoupení v ZOO Dvůr Králové nad Labem

IYASA se jmenuje africká kapela ze Zimbabwe? Bude zase letos?
Bude. Ta je tak oblíbená, že ji nemůžeme vynechat. Jsou to afričtí bubeníci a zpěváci, je to živé a barevné. Nejkrásnější je, když začnou tancovat. To je fajn.

Můžeme jmenovat i jiné africké státy, které se u vás představí?
Budou. Teď čekáme na potvrzení víz z Botswany. Do toho nám hned na začátku, což bych chtěla předeslat, jako asi jednu z největších pecek festivalu, tak od 20. do 30. června přijedou kluci z Rwandy. Akrobati. Jmenují se Future Vision Acrobat. Oni se spojili nějakým virálním videem, kdy prostě jeden gymnasta dal dohromady kluky houmlesáky ve Rwandě a začali dělat triky. Oslovilo to naštěstí pražskou La Putiku, se kterou spolupracují. A udělali nádherné představení. A díky tomu, že je sem dotáhli kluci z La Putiky, tak my je můžeme mít i u nás v zoo. A to je velká paráda.

60 dní. Kdy ten maraton začíná?
28. června. Za chvíli. Na začátku prázdnin.

Hroch v Safari Parku Dvůr Králové

V Safari Parku určitě pokračují i zážitkové programy: Staňte se ošetřovatelem. Je o to pořád zájem?
Všechno to frčí. Je o to čím dál tím větší zájem. A dá se říct, že ti, kteří o to mají zájem, by se měli rychle rozmyslet, protože ty termíny se hodně plní. A i kvůli tomu jsme letos dodali nový zážitek. A to je zážitek s hrochy. To jsme dřív neměli.

Že pustíte lidi do vody k hrochům?
No jasně, aby si zaplavali. Je teplo, tak proč ne. Ne, to ne, zážitek s hrochy je jen ošetřovatelský. Na celý den můžete být ošetřovatelem hrochů. Tedy není to celý den, tedy 24 hodin, ale opravdu začnou třeba kolem osmé hodiny ráno a skončí ve dvě odpoledne, o půl třetí. Mají v tom oběd, mají v tom prohlídku zoo, takže nejen, že makají, ale trošku si to samozřejmě i užijí.

Hrošík není malý hroch. Nepleťte si je!

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe.

Já si můžu vybrat zvíře, o které se budu starat?
Vy určitě. Ale ano, i ostatní.

Hoši hroši. Tedy vlastně dvě holky a jeden kluk.
Takže taková parta. Hula a Mona, to jsou ty dvě dámy. A Majk.

Četl jsem tiskovou zprávu ze Safari Parku. Já budu teď citovat: "Po převozu do Dvora Králové žil hroch Majk odděleně od samic, v zimovišti, v zázemí zoo, v ubikaci se seznamoval se samicemi. Skrze zábrany se zvířata mohla i vzájemně lehce dotknout."
To říkáte hezky podbarveně, taková romantika.

A už se tedy sblížili natolik, že by z toho mohlo být nějaké mládě?
Už se sblížili úplně do toho nejzazšího stupně. Takže už jsme pozorovali nejen pokusy, ale i páření. Nemůžeme teď stoprocentně říct, že se to podařilo a že opravdu dojde k tomu úspěchu, že bude mládě. Každopádně ale jsme minimálně na dobré cestě.

Volavka obrovská

Tak to je dobře, to rádi slyšíme. Pak jsem také slyšel, že máte nově i největší druh volavky na světě.
Goliáše. Vlastně správně se jim říká volavka obrovská, trošku slangově volavka goliáš. S tím, že máme páreček. A opravdu ve střední, nebo respektive v celé Evropě je to jediný pár, který mohou vidět návštěvníci právě u nás.

Lvice Khalila a Tessy jsou novou chloubou sedmičlenné skupiny královédvorského Lvího safari

Lvice Khalila a Tessy jsou novou chloubou královédvorského Lvího safari

Dnes vám v Safari Parku Dvůr Králové představíme dvě nové mladé samičky lva berberského. Jmenují se Khalila a Tessy. Obě sestry k nám přišly z německé ZOO Neuwied a teď patří do sedmičlenné skupiny královédvorského Lvího safari. Zatím se seznamují se samečky Bartem a Napoleónem, ale v budoucnosti se od nich očekává, že na svět přivedou i mláďata.

To je úžasné. Tedy zase taková rarita. Co safari? Protože tam je několik novinek. Třeba nové lvice lva berberského, jestli to říkám správně.
Říkáte to úplně správně. My jsme loni na podzim přivezli dvojici, sestry lvic berberských, aby se do budoucna mohly stát partnerkami pro naše dva berberské bratry, protože ti už dospívají právě do věku, kdy už by rádi našli nějakou partnerku. Tyhle lvice jsou sice ještě mladé, je tam nějaká cesta, kdy se budou seznamovat, kdy ony budou postupně dospívat. A uvidíme, jestli to seznámení proběhne dobře a pozitivně, že dojde pak ke spojení jako u hrochů. Tam to bylo rychlejší, tady to bude pomalejší proces.

Já jsem slyšel, že právě ty lvice jsou docela aktivní.
Ony jsou aktivní, protože jsou právě mladé. Takže můžeme říct, že jsou ještě takové hravější, že netráví celý den jen ležením. Přijeďte se k nám podívat.

Žirafy v Safari Parku Dvůr Králové

A co žirafy? Ty jsou teď také i mezi lidmi v Safari Parku. Je to tak?
Žirafy jsou teď tak trošku špička u nás v Safari Parku. Jednak je mohou lidé vidět na Safari, když se budou projíždět přímo autem nebo nějakými našimi vozidly. Tam jsou dva samci. Jim se tam líbí v tom Safari na volném prostranství, že si tam hodně zvykli, chodí po silničkách, tak trošku i občas blokují lidi v autě, což samozřejmě lidé z toho mají radost. Nebo se přijdou podívat až k okénku. Myslím si, že to je asi jeden z hlavních zážitků, které teď nabízíme. A na druhou stranu ještě máme část, které říkáme pěší Safari, kde se lidi prochází po dřevěné lávce mezi velkými výběhy afrických zvířat. A tam je letošní dá se říct novinka, která už příští rok nebude, protože dostavíme krytý pavilon pro žirafy, tak se pak změní uspořádání, ale letos tam mají možnost zájemci vidět v jednom výběhu 19 žiraf dohromady. Což je rarita možná i v Evropě, protože to stádo je opravdu početné a je zážitek je vidět takto dohromady a společně.

Čtěte takéSafari Park Dvůr Králové

A v Safari tedy ti dva kluci.
Návštěvníci je mohou vidět ještě 21. června ve čtvrtek, kdy je mezinárodní den žiraf. To je vlastně nejdelší den a my jsme ve spolupráci s Markétou Guruňovou a s naším vzdělávacím oddělením uspořádali tento den, kdy návštěvníci můžou přijít a dozvědět se něco navíc. Bude se to odehrávat na té lávce pěšího Safari. A když budou návštěvníci šikovní a vyplní listy, které hodí do bedny, tak my je vylosujeme a budou si třeba moci i žirafu nakrmit a pohladit.

Andrea Jiroušová a Tereza Vernerová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Je to hodně o vzdělávání, pochopitelně. Abychom se seznámili s africkou přírodou a se zvířaty, která bohužel v té přírodě ubývají. To byla ostatně i myšlenka Josefa Vágnera. Vracet zvířata zpátky ze zoologických zahrad do přírody.
Já bych chtěla k tomu říct, že by to měla být všeobecná myšlenka. Jak by se lidé ke zvířatům měli chovat. Aby si uvědomili, že nejde o mazlíčky, jde o někoho, kdo s námi sdílí svět. A to se právě budeme snažit ukázat a prodat lidem, tuhle myšlenku i na festivalu. Protože lidi si zvykli, a není to jejich chyba, učí je to svět, že lev je ve své podstatě kočka, kterou je možné si pohladit. Ale to se prostě neděje. Je důležité se v tomto ohledu vzdělat, jak to jen jde. Není to domestikované zvíře. Tedy naše Africké léto bude mít i tuhle vzdělávací funkci. Díky přednáškám, díky čtení, díky neziskovým organizacím, které tyto věci řeší.

Přijeďte se tedy podívat do Safari Parku. Jinak my se ještě neloučíme, protože Český rozhlas Hradec Králové bude v sobotu 30. června odpoledne vysílat přímý přenos od vás ze Safari Parku. A to je také už taková pěkná tradice, že vždy na začátku prázdnin přijede přenosový vůz a našim posluchačům nabídneme podled do zoo. Tak na to se moc těšíme.
My také.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související