55 hitů Jakuba Smolíka

2. duben 2015

Ve středečním Nočním proudu uvítal 1. dubna moderátor Miloš Skalka dalšího ze svých nočních hostů. Tentokrát přijal pozvání do rozhlasového studia a k živému vysílání zpěvák, kytarista a skladatel Jakub Smolík.

Domažlický rodák Jakub Smolík (narozen 18. září 1959) založil v roce 1975 se spolužákem Lubošem Trnkou svou první skupinu Travaléři. V letech 1978 a 1980 absolvoval základní vojenskou službu v Českých Budějovicích. Na vojně založil taneční a dechový orchestr Horizont, se kterým získal několik ocenění. Po vojně, konkrétně v letech 1982 – 1985, absolvoval studia interpretace na konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. V této době působil v rockových skupinách Rockyt a Kroket.

A z Jaroslava se stal Jakub...

V roce 1986 zahájil spolupráci s Lucií Bílou a skupinou Maximum Petra Hanniga. A právě kapelník Hannig mu vymyslel umělecké jméno Jakub – původně se totiž jmenoval po tátovi Jaroslav. V tomto období nazpíval dodnes platný baladický hit Až se ti jednou bude zdát, který poprvé zazněl v televizním pořadu Pozor, začínáme. V následujícím roce 1987 spolupracoval Jakub Smolík se zpěvačkami Martou Stravovou a Martinou Zbořilovou (dnes Formanovou), vystupoval také společně s Lukášem Vaculíkem, Miroslavem Moravcem a Dagmar Veškrnovou (dnes Havlovou).

V roce 1992 vydal Jakub Smolík debutové album Až se ti jednou bude zdát a krátce poté nazpíval pod názvem Největší hity country music české verze velkých hitů tohoto hudebního žánru. Po úspěchu tohoto CD následoval titul Největší hity country 2. Ještě v roce 1992 se mu narodila první dcera Nikola (a v roce 2006 pak s přítelkyní Petrou dcera Petruška). Na písničky Prý chlapi nebrečí a Ave Maria natočil videoklipy. Na rozsáhlém koncertním turné vystupoval tehdy s Jiřím Zmožkem a Radoslavem Brzobohatým.

Spolupráce se známými osobnostmi

V roce 1993 nazpíval Jakub Smolík dvě alba s herečkou, zpěvačkou a moderátorkou Šárkou Tomanovou, o dva roky později natočil klip na zhudebněnou báseň Vítězslava Nezvala O nespočetné kráse těla. Další videoklip (k písničce Víš) vznikl v roce 1996 a zahrála si v něm Petra Voláková. Mezi lety 1996 a 1998 spolupracoval Jakub Smolík s Michalem Davidem na dětských projektech Písničky Ferdy mravence, Štědrý večer s panem Ladou a Méďa Béďa a jeho přátelé. V roce 1998 natočil další dva videoklipy – Živou lásku (s Evou Vejmělkovou) a obrazovou podobu úspěšného hitu Má Jenny.

V roce 2000 spolupracoval s Petrem Jandou a Alešem Brichtou, společně nazpívali píseň a natočili videoklip Každej si meleme svou. Začal vystupovat na koncertech se skupinou Zlatí paroháči. V polovině září roku 2002 odjel do USA, kde se zúčastnil motocyklové jízdy po slavné Route 66. V polovině prosince roku 2003 byl v anketě Český slavík vyhlášen skokanem roku. Na koncertě v Lucerně 9. listopadu 2005, kde jako jeho hosté vystupovali Lenka Filipová, Wabi Daněk, Bohouš Josef, Martin Maxa, Josef Vojtek, Gábina Goldová a další.

Paleta života

Své zatím poslední album Paleta života vydal Jakub Smolík v roce 2011, loni mu vyšlo album Neuvěřitelné příběhy Jakuba Smolíka aneb Vyprávění a písničky. Mezi největší hity Jakuba Smolíka patří kromě už jmenovaných písničky Jen blázen žárlí, Sen kovbojů, Stýskání, Živá láska, Zachraňte milenky, Maminka, Z dlaně mi hádej, Sám v dešti či Hvězdička.

55 hitů aneb pětapadesát

Minulé pondělí se v Praze na Smíchově křtilo 3CD nazvané Best of Jakub Smolík / 55 hitů, které shodně s názvem a současně s věkem nadcházejícího půlkulatého jubilanta uchovává pětapadesát Jakubových nahrávek z let 1986 až 2014.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.