36kilogramový nádor byl zhoubný, potvrdili zlínští lékaři. Pacientku zřejmě čeká další léčba

9. leden 2014

Chirurgové vyoperovali ženě v akutním ohrožení života nádor o obvodu větší než jeden metr a vážící 36 kilogramů. Zákrok trval v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně sedm hodin. Lékaři potvrdili, že nádor byl zhoubný.

Sedmačtyřicetiletá žena dlouhou dobu nevyhledala pomoc lékařů, což je v takovém případě velmi neobvyklé. Kvůli velikosti tumoru byla upoutána na lůžko. Nádor spotřebovával energii i živiny z jejího těla.

„Myslím, že nakonec paní dovedlo k lékařům to, že nádor mechanicky v břiše vadil,“ odhadl ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jiří Vorlíček.

Nádor vycházel ze svaloviny dělohy a pobřišnice. Lékaři prokázali, že tumor byl zhoubný. Pacientka, která se zatím zotavuje na standardním oddělení, tak bude pravděpodobně potřebovat další léčbu.

Celková hmotnost odstraněných tkání byla 66 kilogramů. Z původních 117 kilogramů se tak váha pacientky snížila na 51 kilogramů.

„Takto obrovský nádor jsem za svoji 45letou praxi neviděl,“ uvedl Vorlíček. Jeho slova potvrzuje i to, že lékaři chtějí unikátní případ po jeho vyhodnocení publikovat v odborných časopisech.

autoři: mak , ako
Spustit audio