35 let bez Elvise

2. duben 2015

Druhá vysílací hodina středečního Nočního proudu Miloše Skalky, tedy čas mezi 23. hodinou a půlnocí, bude věnovaná nahrávkám a profilu předčasně zesnulého krále rokenrolu ELVISE PRESLEYHO. 16. srpna totiž uplynule dlouhých pětatřicet let od okamžiku, kdy Elvis ve svém sídle Graceland v Memphisu náhle skonal.

Elvis Aaron Presley (8. ledna 1935 – 16. srpna 1977), známý po celém světě jenom jako Elvis, je právem považován za jednu z nejvýznamnějších osobností populární hudby a obecně pop-kultury dvacátého století. Svým unikátním stylem, který jedinečně kombinoval nejrůznější (a na první pohled hodně vzdálené) hudební vlivy, navěky změnil obraz (nejen) americké hudby. V procesu hudební revoluce, která znamenala klíčovou změnu v celosvětové kulturní transformaci, sehrál Elvis podstatnou roli.

Hudební žánry, které ho podstatně ovlivnily, zahrnují popové balady a country music, stejně jako gospelovou hudbu, kterou slýchal jako kluk v kostele a během vystoupení gospelových sborů, která rád navštěvoval. K tomu je nutné připočíst i zemitou černou rhythm and bluesovou muziku, kterou jako teenager nadšeně absorboval na dnes historické Beale Street v Memphisu. Měl vlastně jedinou, byť podvědomou touhu – vzít veškerou muziku, která ho bavila a vytvořit z ní vlastní hudební styl.

Elvisova kariéra měla své vrcholy i propady, ale existují dvě zcela klíčová období. Léta 1955 – 1956, kdy si získal americké i mezinárodní uznání jako průkopník nového hudebního stylu. A pak jsou to léta sedmdesátá, kdy získal po předchozích dvou návratech na scénu na sklonku šesté dekády díky svému častému koncertování a interpretační výjimečnosti své pódiové prezentace postavení ikony.

Dnes zůstává Elvis Presley neoddiskutovatelným a nikým neohrožovaným Králem rokenrolu. Mimochodem, King of Rock and Roll je registrovaná značka společnosti Elvis Presley Enterprises. Více se o hudební dráze a životních osudech Elvise Presleyho dozvíte ve středečním Nočním proudu, který je na programu Reginy v předvečer 35. výročí Elvisova úmrtí.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.