30. března se probudíme a svět bude jiný. Jaký, to teď ale nikdo neví, říká britský novinář David Vaughan

23. leden 2019

Debata o brexitu je už nesrozumitelná i samotným Britům, natož pak lidem vně Spojeného království. Jak se na odchod z Evropské unie připravuje novinář, spisovatel a moderátor zahraničního vysílání Českého rozhlasu Radio Praha David Vaughan?

Evropská unie trestá Velkou Británii, řešením je brexit bez dohody, říká filozof Bednář

Brexit

Britská premiérka Theresa Mayová chce znovu jednat o tzv. irské pojistce, naopak odmítla možnost odložení brexitu nebo konání druhého referenda. Podle lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna se ale plán Mayové nijak neliší od toho, který minulý týden parlament odmítl, a požaduje, aby premiérka vyloučila brexit bez dohody.

„V Česku žiji už víc než polovinu svého života a nikdy jsem nemusel řešit otázku, jestli jsem víc Brit, nebo Čech. Najednou se to stalo tématem, což je ale velmi nepříjemné, protože to vůbec řešit nechci,“ přiznává Vaughan otevřeně.

Dokonce už doma přišla na přetřes otázka, jestli není cestou požádat o české občanství. „Kdybych ale věděl, že se tím něco vyřeší. Láká mne to, rád bych měl český pas, ale je mi velmi nepříjemné, že to musím řešit pod tlakem,“ dodává.

Nejistota je nepříjemná

Novinář je tady už 28 let (a dva týdny), manželka je Němka a děti tak mají ještě mnohem složitější identitu, přestože se tady narodily, a jsou tak kapku Čechy, Němci i Angličany. Vyjednávání v jeho rodné zemi mu ale teď dělá vrásky na čele.

David Vaughan

„Zatím je všechno zcela nepředvídatelné; 30. března se probudíme a svět bude jiný. Mám z toho podobné pocity, jako kdyby se mě někdo zeptal, co bude po smrti. Já osobně bych byl rád, kdyby se nezměnilo nic, nebo se opakovalo referendum a řešení složitých otázek se odložilo.“

Na druhou stranu a realistickým pohledem přiznal, že případné nové referendum by teď dopadlo 50 na 50. „Ale taky možná jinak, protože by nesmírně záleželo na předcházející debatě. Taky si ale umím představit, že by se tato debata dost vyostřila… A ty věty, že musíme respektovat vůli lidu… Demokracie přece funguje podle mnohem složitějších pravidel.“

Thomas Kulidakis: Blíží se moment, kdy už EU nad brexitem bude muset zlomit hůl

Theresa Mayová

Britská premiérka má představit svůj plán B pro odchod země z Evropské unie. Předem ale dala jasně najevo, že se příliš nebude lišit od plánů minulých.

Britové jsou unaveni brexitem

Běžní lidé a voliči jsou podle Vaughana už brexitem hodně unavení. „Protože se už skoro dva roky nemluví o ničem jiném, přitom jsou tady důležitější věci k řešení. Ani u nás v rodině se o tom už moc nemluví. Ani ne tak kvůli tomu, že bychom se nechtěli hádat, ale stalo se to tak složitým tématem… Takže většina Britů, a upřímně, i většina politiků se v tom už nevyzná.“

Vyjednávání a novinky kolem brexitu jsou tak překotné, že je už prý málokdo vůbec zvládne sledovat. „Ale co platilo včera, dnes neplatí… Británie je v neuvěřitelném zmatku a pocitu bezmoci. Zavinili to naši přední politici, kteří nejenže se nedokáží jednoznačně vyjádřit a zároveň vůbec mezi sebou mluvit a říct lidem, co bude dál.“ David Vaughan by to dokonce přirovnal k nějaké hře, která člověka obvykle baví hrát, ale „tak by ale přece dospělá demokracie fungovat neměla,“ dodává.

Jaké problémy předpokládá na hranicích? Proč byl pro něj zážitek překročení úplně prvních hranic v životě? Mohl by brexit začít nepokoje se Severním Irskem? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup