101 let od největší lodní tragédie – potopení Titanicu

15. duben 2013
Odpolední evergreeny

Také v Odpoledních evergreenech s datem 15. dubna zazněla na Regionu pestrá směsice hudby. Poslechli jsme si Celine Dion, Blue Effect, Hanu Hegerovou.

Noc ze 14. na 15. dubna roku 1912 změnila dějiny lodní dopravy, a událostí z ní ochromily celý svět - luxusní obří kolos Titanic se srazil s ledovcem, a klesl ke dnu. Dramatické okamžiky cestujících na této lodi byly několikrát zfilmovány, naposledy v roce 1997 Jamesem Cameronem. Písničku k oscarovému velkofilmu nazpívala Celine Dion, a vy jste ji mohli slyšet v pondělních Evergreenech.

Kapela Blue Effect hraje už od roku 1968, tehdy zazářila prý doslova jako „modrá hvězda“. Od té doby se hodně změnilo, skupina ale hraje dál, i když v obměněném osazenstvu; stálicí je pouze Radim Hladík. 15. dubna 2004 vystoupili „Effecti“ poprvé v nové sestavě v pražském klubu Vagón, a na Regionu zazněl jejich Slunečný hrob.

Michal Horáček a Petr Hapka - to je dvojice, která skládá jeden hit za druhým. Na Regionu jsme si pustili jeden voňavý, Vanu plnou fialek, kterou pánové složili pro Hanu Hegerovou. Děti ze školky se zamyslely nad tím, proč někdo fialky do vany dává, a odhalily, že někdy je k tomu potřeba i policie. A také, že stejný požitek jako z koupele ve vaně plné fialek máme z rybníku plného chaluh.

V pondělních Evergreenech také nechyběla pravidelná humorná scénka. Narozeniny měl 15. dubna herec Josef Somr, který si zahrál mimo jiné v komedii Vesničko má středisková. Z tohoto filmu zazněla scénka, která už doslova zlidověla – jak hostinský Bedřich navštívil lékaře v podání Rudolfa Hrušínského.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.