100 let republiky s Radiožurnálem: Speciální vysílání, pátrání po příběhu století a jedno odhalení

22. říjen 2018

28. říjen se blíží a s ním opravdu kulaté výročí naší republiky. Podívejte se, co pro vás přichystal Radiožurnál a nalaďte si nás během svátku! Vysíláme historické seriály, neobvyklé projekty a speciální pořady.

Znovu společně

28. října vysíláme od 14.00 do 16.00 společně s Radiem Slovensko z Kohútky u Nového Hrozenkova. Pojízdné studio R-stream zaparkuje na hranicích obou států a přivítá české i slovenské hosty. Z pražského studia se budou živě hlásit hudebníci s československými duety, které do vysílání zahrají živě.

Projev TGM z 28. října 1931

Dosud byly známé pouze čtyři zvukové záznamy prvního prezidenta Československa. Nově objevený projev Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1931 Český rozhlas digitalizoval a nyní si ho můžete celý poslechnout zde.

Vysílání Radiožurnálu ke stému výročí:

25. října 12:10 speciál polední publicistiky k projevu TGM z roku 1931
26. října 9:00-10:00 Host Lucie Výborné: ředitel Národního muzea Michal Lukeš
28. října 10:00-11:00 Host Patricie Storuhalové: archivář ČRo Miloslav Turek, který digitalizoval objevenou nahrávku TGM
28. října 14:00-16:00 Znovu společně
28. října 20:00 Živý přenos z udílení státních vyznamenání

Podívejte se, co chystají ostatní stanice Českého rozhlasu ve vysílání i v ulicích!

Udílení státních vyznamenání

28. října budeme od 20:00 vysílat společně s Plusem živý přenos slavnostního předávání nejvyšších státních vyznamenání. Událost budou komentovat reportéři Jaroslav Skalický a Jan Herget.

Anketa Příběh století

Od 15. října můžete slyšet v našem vysílání odpovědi významných osobností na jednu otázku: „Jaký příběh nebo událost vás v posledním století nejvíce inspirovala?“ Na videu se nám rozpovídala Dagmar Havlová, Dana Zátopková, ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a také mnoho kulturních osobností a ústavních činitelů.

Reportážní seriály

Čtyři rozhlasové seriály na vlnách Radiožurnálu se věnují ryze národním tématům. Všechny si po odvysílání můžete neomezeně poslechnout na našem webu.

autor: had
Spustit audio