Zůstaneme „na distanc“ i po pandemii? Záležet bude na našem pocitu bezpečí, říká socioložka Tabery

28. duben 2021

Máme za sebou 13 měsíců s covidem. Nakolik se za tu dobu změnil náš svět a nakolik jsme se změnili my sami? Je možné, že zásahy do společenských vztahů zůstanou trvalé i po skončení pandemie?

Čtěte také

Jedním ze základních projevů současné pandemie je sociální izolace a omezení kontaktu s ostatními lidmi. Je možné, že život na distanc zůstane novým zvykem?

Krátkodobě ano. S virem a s jeho mutacemi se ještě budeme chvíli potýkat. A i když budeme proočkovaní, krátkodobě si na to budeme dávat pozor. Pokud ale mluvíme například o horizontu pěti let, tak zřejmě nikoli, říká v pořadu Jak to vidí... vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění Paulína Tabery.

Jakmile se totiž začneme cítit bezpečně, distanc podle socioložky sami opustíme. U chřipky se takto nedistancujeme. Jakmile se tedy sníží nebezpečí a zatížení systému, jakmile se naučíme vir léčit nebo držet pod kontrolou, distancování zmizí.

Technologie jako nový normál

Přesto v jisté podobě distanc zřejmě zachován bude. Některé změny v interpersonální komunikaci se totiž ukázaly být celkem výhodné.

Čtěte také

Všichni jsme vlivem situace začali používat nové technologie. Lidé začali pracovat takzvaně na home office. Úplně vymizely služební cesty, které nahradily videohovory.

Neznamená to sice, že společnost udělala revoluci. Ale to, co bylo k dispozici, se teď v pandemii projevilo naplno. Sociální média nyní začala vyrovnávat a nahrazovat omezení kontaktu a začala sloužit lidem jako podstatný zdroj informací, potvrzuje socioložka.

Těžko říct, co bude nový normál. Když sociolog mluví o minulosti nebo měří současný stav, nepředpovídá budoucnost. Umím si ale představit, že některé procesy ve firmách, nákladné služební cesty budou odbourány a nahrazeny novými nástroji, protože se to osvědčilo.

Češi a cestování

Do jaké míry je vůbec cestování do zahraničí pro Čechy důležité? Víme, že pro některé třídy bylo cestování jejich životním stylem. Například nastupující kosmopolitní třída se vyznačovala právě znalostí jazyků a cestováním.

Životní styl této třídy je restrikcemi a celosvětovou epidemiologickou situací tedy hodně omezený. Samozřejmě je tu ale část lidí, která omezením cestování nijak postižena není, protože nikdy necestovali nebo jen výjimečně, uzavírá Paulína Tabery.

Další témata rozhovoru: proč je sčítání lidu důležité; na kolik se změnil náš svět vlivem pandemie; jak vrtkavé je veřejné mínění; mohou být volební modely fér? 

Spustit audio

Související