Životní dílo akademika Plíška. Komisařka Výrová vyšetřuje vraždu na olomoucké univerzitě

Komisařka Výrová alias Velká Sova znovu zasahuje. Detektivní příběh nás zavede do Olomouce, kde se na akademické půdě stala podivná vražda. Novou epizodu třídílného detektivního příběhu poslouchejte na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas vždy od půlnoci. 

Z knihy povídek Nejhorší obavy
Účinkuje: Jan Vlasák
Připravila: Marina Feltlová
Napsal: Michal Sýkora
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 16. 4. 2021

Na olomoucké univerzitě je zavražděn akademik, se kterým se přátelila komisařka Marie Výrová. Během pátrání po vrahovi Velká Sova zjišťuje, že svého přítele možná neznala tak dobře, jak se domnívala...

Michal Sýkora stvořil postavu komisařky Výrové

Detektivní příběh s legendární komisařkou Výrovou napsal Michal Sýkora a pochází z knihy povídek Nejhorší obavy. Je to již druhá povídka ze stejné publikace, kterou na Dvojce můžete slyšet. 

Čtěte také

Ve třetí části Nejhorší obavy, jež dala název celé knize, se původně plánovaná dovolená Marie Výrové na Jesenicku změní v pátrání po vrahovi podnikatele a po dvou unesených dětech.

Když Michal Sýkora, pedagog Filozofické fakulty Univerzity Palackého, napsal v roce 2012 svůj první detektivní román Případ pro exorcistu, netušil, že se svérázná vyšetřovatelka Marie Výrová zvaná Velká Sova stane oblíbenou postavou jak českých čtenářů, tak rozhlasových posluchačů a televizních diváků. Své detektivní příběhy autor zasazuje do olomouckých reálií, které dobře zná. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.