Ženy pro ženy pomáhají i českým hladovým dětem

5. prosinec 2014

Společnost Women for women je tu především pro ženy. Svou pomoc ale nabízí také dětem. Těm, kteří po škole nemůžou na oběd. Ve svém centru navíc organizace má i jednu známou osobnost.

Hana Heřmánková je manažerkou Divadla Bez zábradlí. Kromě toho také propůjčila své jméno obecně prospěšné společnosti Women for women, tedy Ženy pro ženy. „Vystupuji jako patronka. Nemám na svých bedrech tolik práce ani nápadů jako ostatní,“ říká.

Jak už název napovídá, společnost Women for women pomáhá ženám v nesnázích. Řeší ale například i problém dětských obědů. Některé rodiny totiž nemají dostatek peněž na jídlo pro své děti. Jídelny občas zejí prázdnotou.

Čtěte také

„Jeden školní rok jsme ukončili a nyní už fungujeme druhý. Stále se ale dozvídáme jaký je to palčivý problém,“ říká jedna z pracovnic organizace Jana Skopová.

Podobné problémy se netýkají pouze nezodpovědných rodičů. „Z 80 % se to týká samoživitelů. Jak mužů, tak i žen,“ dodává další sociální pracovnice Kamila Tittelbachová.


Women for women je název obecně prospěšné společnosti, která je zaměřená na pomoc ženám v tísni. Založena v říjnu 2012 manželi Ivanou a Pavlem Tykačovými a především pomáhá ženám s dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci, nedokáží ji vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů.

Vše načala reportáž

V loňském roce díky projektu Obědy pro děti se najedlo 370 dětí 93 základních škol. K dnešnímu dni má potvrzenou pomoc 898 dětí z více jak 175 škol. „To je velký nárůst. Doufám, že se nám to během několika let podaří minimalizovat,“ říkají zástupkyně společnosti.

Projekt začal loni v září díky reportáži v pořadu 168 hodin České televize, který probíral hladové děti v Česku. „Téma nás šokovalo. Spontánně tedy vznikla pomoc, která byla myšlena jednorázovitě. Zjistily jsme, ale že se jedná o větší problém, než jsme čekaly.“

Projekt Obědy pro děti

Zmíněnou reportáž viděla i patronka Heřmánková. „Hned poté mi volala Jana a naznačila, že se něco bude dělat. Pak jsem o situaci zajímala já, volala jsem a měla jsem radost, že se daří,“ prozrazuje.

Jaké jsou další projekty, ve kterých se společnost účastní? Jaké jsou příběhy lidí, který Women for women pomohlo? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio