Zemřel primář Sova Ladislav Chudík. Připomeňte si ho s Dvojkou v pořadu Tobogan v pyžamu

30. červen 2015

V pondělí 29. června 2015 zemřel slovenský herec Ladislav Chudík. Bylo mu 91 let. Proslavila ho role, kterou původně ani nechtěl hrát.

Docent Ladislav Chudík se narodil 27. května 1924 v Hronci na Slovensku. Ve znamení blíženců. Snad proto byl napůl Slovák a napůl Čech. Na hereckém kontě měl přes 500 televizních a přes 130 divadelních rolí. Od roku 1944 byl členem činohry Slovenského národního divadla.

Exkluzivní rozhovor

V roce 1968 na 4 měsíce emigroval do Vídně. V roce 2009 obdržel Stříbrnou pamětní medaili Senátu ČR za rozvoj československého přátelství a dlouholetou kulturní činnost. Poskytl tehdy pouze jeden jediný rozhovor médiím. Stanici Český rozhlas Dvojka.


Dvojka si památku herce Ladislava Chudíka připomene tuto sobotu 4. června 2015 reprízou pořadu Tobogan v pyžamu. Ladislava Chudíka v roce 2012 vyzpovídal moderátor Aleš Cibulka přímo u něj doma.

V našem audioarchivu iRadio ale najdete i další záznamy. Například rozhovor s Radkem Brzobohatým nebo Alešem Cibulkou. Všechny je najdete přehledně zde.

Doktor Sova

Slovenského herce nejvíce proslavila role primáře Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města. Příběh byl inspirován reálnou postavou a hlavní roli doktora Sovy měl hrát Karel Höger.

Ten ale po začátku natáčení zemřel a náhrada se našla ve slovenském herci Ladislavu Chudíkovi. Do projektu se mu tehdy ale vůbec nechtělo.

Paradoxně se díky vynikajícímu scénáři, dobrým hercům a skvělé režii stala Nemocnice nejúspěšnějším seriálem české historie. Poslechěne si, jak to tehdy bylo, přímo z úst Jiřího Moce, autora Lexikonu českých televizních seriálů.

Kawasakiho růže

Velká role na Ladislava Chudíka čekala i po revoluci. V Hřebejkově filmu Kawasakiho růže, který divákovi klade záludné otázky o vině, odpuštění a trestu a nabízí celou škálu často rozporuplných odpovědí.


Jan Hřebejk o filmu Kawasakiho růžeVýkon Ladislava Chudíka povyšuje film o stupínek. Scénář Petra Jarchovského

Režisér měl prý na slovenského herce „spadeno“ od prvopočátku. Dostal roli padoucha, vysloužilého estébáka. „Ladislav Chudík mě fascinoval svým osobním kouzlem a šarmem,“ vzpomíná Jan Hřebejk.

A protože chtěl zlo „svým způsobem zákeřně přitažlivé“, rozhodl se „nabourat zažitý obraz laskavého primáře Sovy“. Poslechněte si Jana Hřebejka sami.

autor: rota
Spustit audio