Že jsem adoptovaná, jsem se dozvěděla v sedmi letech, říká herečka a bloggerka Tereza Kratochvílová

18. leden 2019

Jejím velkým tématem je adopce. Sama je totiž adoptovaným dítětem, které se v určitém období svého života s tímto faktem těžce vyrovnávalo. Proč se rozhodla vyhledat své biologické rodiče?

„O tom, že jsem adoptovaná, jsem se dozvěděla v sedmi letech. Rodiče říkali, že si pro mě došli do nějakého domečku. Vzala jsem to v pohodě. O mé biologické matce se doma začalo mluvit v mých šestnácti, když jsem měla problém s ledvinovými kameny a zjistili, že je to dědičná porucha. Když mi bylo osmnáct, šla jsem na matriku a zjistila jméno své biologické matky. Nebyl to dobrý nápad. S nikým jsem se neporadila. Začaly psychické ataky a nakonec mi k mé fotce s rodiči na Instagramu napsala, že to nejsou mí rodiče, a ať jdu s pravdou ven,“ říká Tereza Kratochvílová.

Tehdy ji na Instagramu sledovalo na 20 000 lidí, a těžce to nesla. Zablokovala si všechny sítě, pak se rozhodla to říct veřejně. „Začala mi psát spousta adoptovaných lidí, nebo těch, co adopci zvažují.“ Tereza Kratochvílová loni v říjnu založila projekt Adopci zdar. „Jednou měsíčně se mladí adoptovaní setkávají. Ty příběhy jsou naprosto odlišné. Měli jsme třeba téma, že nemají rádi své adoptované rodiče. Já koukala, jak je to možné, protože jsem vyrůstala v milující rodině.“

Jak vzniklo její první tetování? Proč se stala vegankou? Jak se dostala k černému divadlu?

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související