Werichův život byl dramatický, upozorňuje Miloslav Šmídmajer, autor dokumentu Jan Werich: Když už člověk jednou je

16. srpen 2021

Miloslav Šmídmajer dokončil celovečerní dokument Jan Werich: Když už člověk jednou je. Sám nechápe, proč zatím nikdo velký bilanční dokument nenatočil. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Werichův život byl dramatický. Lidé nevědí, že dvakrát emigroval, že hrál v Bondovi. To je materiál pro dva večerní filmy. Dokument jsem dělal s kamarádem Martinem Slunečkem. Máme tam například ukázku z amerického filmu 25. hodina, kde hraje vedle Anthonyho Quinna. Je tam famózní, není o nic horší než Quinn. Hrál zápornou postavu, šéfa koncentračního tábora.“

V dokumentu vystupuje vnučka i pravnučka

„První den jsme točili se Zdeňkem Svěrákem, který má sešit, kam si zapsal Werichovo vyprávění, když je v divadle navštívil. Poprvé to v dokumentu přečetl. Vystupuje tam i Werichova vnučka Fanča, která se zatím médiím absolutně vyhýbala. Byli jsme za ní ve Švýcarsku a představujeme tam i Werichovu pravnučku Janu. Nejvíc o Werichovi ví Jiří Suchý, který byl jeho důvěrníkem. Ale některé věci neprozradil,“ přibližuje film Miloslav Šmídmajer.

Měl Jiří Suchý nějakou zásadní informaci? „My třeba citujeme dopis manželky Zdeňky, která věděla o Werichových avantýrách. S těmi se Werich Suchému svěřoval, ale ten to nedával dál. Nikdo není svatý a je dobré ukázat, že měl občas nějakou slabost, nebo se mu něco nepovedlo. Když se to přizná, tak o to víc si člověk váží toho, co se povedlo. My se v tom nešťouráme, ale jsou tam ty odkazy, aby lidé věděli, že víme,“ dodává Miloslav Šmídmajer.

Jakou přidal Miloslav Šmídmajer historku z natáčení? Kdy půjde do kin jeho dokument o spisovateli Milanu Kunderovi či Karlu Žaludovi, který dokáže vyrobit vodu na nejsušších místech světa?

autoři: Aleš Cibulka , zk
Spustit audio

Související