Vladislav Kracík: Lumpárny z cukrárny

16. červen 2019

Původní pohádkový seriál o podivuhodných kouzlech v malé cukrárně U Boženky. Vypravěčem humorných příběhů je mladý cukrář Jirka. 

Vypráví: Štěpán Kaminský
Autor: Vladislav Kracík
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Hana Mikolášková
V brněnském studiu natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura v roce 2017.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Vanilkový lupič

Stodvacetiletá paní Boženka a její mluvící želva Julie pečou a připravují laskominy v cukrárně U Boženky řadu let. Za tu dobu se zde setkaly s různými lidmi a nadpřirozenými bytostmi, kterým pomohly ulevit od starostí, nebo vyřešit jejich zapeklité problémy. V prvním příběhu se dozvíme, co se stalo, když cukrárnu přepadl maskovaný lupič.

Dobytí severního zmrzlinového pólu

 Jednou do cukrárny U Boženky přišla paní Krátká s dvojčaty Tondou a Fandou. Bylo léto a ona jim slíbila výbornou jahodovou zmrzlinu. Jenže… Zapomněla si peněženku a musela se pro ni vrátit. Paní Boženka klukům svou vyhlášenou zmrzlinu nestačila natočit, neboť také musela nenadále z krámku odběhnout. A tak se stalo, že dvojčata v cukrárně zůstala sama s tím báječným zmrzlinostrojem!

Mír s indiánky

Jednoho dne vyhlásila paní Boženka v cukrárně velký úklid, což znamenalo, že její kamarádka a pomocnice, mluvící želva Julie „záhadně“ zmizela. Proto nebyla u toho, když umytou a vyleštěnou výlohou prolétla kopací mičuda a na ulici stály dvě holky, které se tvrdily, že míč není jejich a nemají zdání o tom, kdo výlohu rozbil.

Kouzla, triky, větrníky

Dozvíte se velké tajemství o cukrářích a kouzelnících a také zjistíte, jakou dohodu uzavřela paní Boženka s panem Borůvkou. Moudrý policista je milovníkem zdejších koňakových špiček, proto navštěvuje cukrárnu U Boženky pravidelně. Díky tomu se před ním nic neutají, ani případ ztraceného klučičího hopíku.

Mistrovství světa v pusinkách

Nenadálý omyl způsobil, že se do cukrárny U Boženky sjeli slavní cukrářští mistři z celého světa, aby se zde zúčastnili Mistrovství světa v pusinkách. Ve vyhlášeném klání se děly různé napínavé, ale i dramatické situace. Dva velmistři si navzájem prováděli lumpárny, mladý cukrář upekl místo sněhových pusinek kremrole se sněhem a půvabná cukrářka Zuzanka upadla a s ní i tác s pusinkami.

Kolik váží cukrová vata?

Paní Boženka právě připravovala turecký med a cukrovou vatu, neboť bylo před poutí, a tak si v zápalu práce nevšimla, že do cukrárny přišel nový host. Luční vílu zpozorovala mluvící želva Julie, která na křehkou návštěvnici upozornila cukrářku. Víla plakala, protože si zničila šaty a nepodařilo se jí koupit nové. Dobrosrdečná paní Boženka se rozhodla, že jí šaty upeče.

Kapitán Marcipán

V posledním příběhu se dozvíte, jak se stalo, že kouzelnice a cukrářka Boženka předala svůj krámek mladému cukráři Jirkovi. Začalo to tím, že se před cukrárnu snesla vzducholoď s kormidelníkem a vzdušným důstojníkem v jedné osobě, kapitánem Marcipánem. Ten si nejprve objednal laskonku, potom palačinku, pak druhou a nakonec nabídl paní Božence něco, co se těžko odmítá.

autor: Hana Hložková
Spustit audio