Václav Cílek: Sklep je velké bohatství, starejte se o něj

29. listopad 2018

Česko zažilo další mrazivou noc. Na Šumavě teploty klesly až pod minus 20 °C. Kdy se lidé naučili využívat led? A proč se nejspíš blíží renesance studených sklepů?

„Zajímají mě suroviny, které proměnily svět,“ říká geolog Václav Cílek. „Kdyby nebylo železa, nevznikly by železnice ani velké zaoceánské lodě a třeba Spojené státy by se nestaly tím, čím jsou, tak rychle.“ A jednou z takových surovin je podle Václava Cílka právě led.

Ústřice (ilustrační snímek)

S ledem se v Evropě obchodovalo už ve středověku. Například dovoz ledu k nám souvisí pravděpodobně s dovozem ústřic z benátské oblasti na konci středověku. Led přitom doplňovali obchodníci nejspíš v Alpách a pak na Šumavě.

Ledový průmysl proměnil svět

„První techniky chlazení vymysleli už Peršané. Od nich to převzali Římané, na něž navázala italská renesance, Němci, Francouzi a nakonec Angličané,“ vysvětluje kořeny vzniku ledového průmyslu Václav Cílek. Obrovský rozkvět zaznamenal ledový průmysl ale až v první polovině 19. století.

„V Nové Anglii a později také v Norsku se po roce 1820 objevil ‚ledový král‘, který měl vizi, že bude dovážet led nejdřív někam na Jamajku. Tam se to ale neujalo, nikdo led nechtěl koupit,“ vypráví geolog a klimatolog.

Sklepy byly ideální pro skladování potravin, zajišťovaly stálou teplotu a díky systému větracích otvorů i relativně nízkou vlhkost

„Pak zkusil Kubu, kde už o něj měli zájem zbohatlíci. A protože neprodal všechno a led mu zbyl, napadlo ho dovézt v něm tropické ovoce nazpátek do Ameriky. A to byl začátek,“ popisuje a dodává, že Američané potom vypravovali lodě s ledem dokonce až do Indie nebo Austrálie.

Blíží se renesance sklepů

U nás souvisí obchod s ledem především s dovozem čerstvých mořských ryb. Naši předkové si ale spíše než nákupem drahého ledu při uskladňování potravin pomáhali zakládáním a udržováním studených sklepů.

Využívat sklepy radí ostatně i nejrůznější příručky o krizovém přežití. Sklep je podle nich velké bohatství, o které bychom se měli starat. A podle Václava Cílka současné klimatické změny lidi opět k této tradici přivedou.

Další témata rozhovoru: Jak se lidé v minulosti ochlazovali? Může být vysazování smíšených lesů zbraní proti suchu? V jaké kondici jsou naše lesy? Je jaderná energie cestou z energetické krize? A jaká je budoucnost dosluhující elektrárny Dukovany? Dá se poznat, že se blíží nějaký dějinný nebo společenský zlom?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související