Václav Cílek: Největšími znečišťovateli už nejsou doprava ani průmysl, ale jsme to my

7. listopad 2019

Klimatické změny jsou jedním z témat předvolební kampaně v USA. Podle průzkumu s dosavadní politikou prezidenta Trumpa v tomto směru nesouhlasí dvě třetiny Američanů. Můžeme čekat zásadní obrat v Trumpově ekologické rétorice?

 

Podle geologa Václava Cílka je Trumpova antiekologická politika dlouhodobě neudržitelná, Ve Spojených státech se vinou jejich polohy mezi Arktidou a Mexickým zálivem střídají všechny druhy extrémního počasí. Jsou proto jednou z prvních zemí, na které bezprostředně klimatická změna dolehne, vysvětluje Cílek

„My se tady tomu můžeme smát. Ale když v Kalifornii vyjdete ven a ucítíte požár ve vzduchu, a to se vám děje tři neděle nebo měsíc, do toho vám pětkrát vypnou proud, aby padající dráty nevznítily suchou trávu, začnete o klimatické změně uvažovat úplně jinak.“

Ekologie v USA stojí na lokálních iniciativách

Diskuze o klimatické změně v USA je podle něj proto už nyní velice silná a průzkumy potvrzují, že odmítavý postoj prezidenta Donalda Trumpa k ekologii mezi voliči nemá podporu.

Čtěte také

Za praktickými kroky v oblasti ekologie zatím stojí hlavně lokální iniciativy. Ne cílená vládní strategie. I přesto se Cílek domnívá, že z dlouhodobého hlediska protiklimatická politika prezidenta Trumpa povede k přijetí klimatických návrhů během dalších let. „Otázka je kdy.“

Klíčové faktory: uhlíková stopa a péče o krajinu

Kalifornie

Opatření v boji proti změnám klimatu nevyhnutelně zasáhnou způsob života běžných lidí. „Největšími znečišťovateli už nejsou doprava ani průmysl. Ale jsme to my,“ naráží Cílek na neustále rostoucí spotřebu domácností.

Kromě omezení uhlíkové stopy bude muset jakákoli budoucí strategie boje proti klimatické změně navíc přistoupit taky k intenzivní ochraně krajiny – k zalesňování a péči o půdu, zdůrazňuje.

Další témata rozhovoru: opatření české vlády pro boj se suchem; syndrom „nemocných budov“; uhlíková stopa armády; společný jmenovatel protestů po celém světě.

autoři: Zita Senková , Václav Cílek , and
Spustit audio

Související