Václav Bělohradský: Politika není boj mezi dobrem a zlem. Moralismus politiku intoxikuje

19. listopad 2018

V souvislosti s oslavami Dne svobody a demokracie někteří volají po návratu slušné politiky. Co očekáváme od politiků? A měla by být politika etická?

„Zklamané očekávání je jistě trauma v životě jednotlivců i národů. Ale někdy si zklamání zaviníme sami tím, že máme špatná očekávání,“ říká hned na úvod filozof a sociolog Václav Bělohradský. „V českém respektive československém kontextu platí, že se od politiky očekává něco, co politika dát nemůže.“

„Například heslo: Chceme vládu slušných lidí. To je moralizující pohled na politiku, jako by politika byla bojem mezi dobrem a zlem. Ale ona není. Slušnost má místo všude, není to kategorie politická, ale etická, která platí obecně,“ vysvětluje a dodává, že protiklad dobro-zlo se do politiky u nás mylně promítá už od národního obrození.

Kde jsou hranice politiky?

„Politika je boj o prosazení zájmů, hledání kompromisu, kdy zájmy každého ze zúčastněných jsou legitimní, s výjimkou kriminálních okrajů politiky,“ nastiňuje Václav Bělohradský smysl politiky s tím, že v Česku je slovo kompromis nebo pragmatismus stále ještě pociťováno jako mravně nepřijatelné. „Moralismus politiku intoxikuje,“ dodává.

Největším nedostatkem českého národa je, že namísto politické opozice buduje opozici vůči politice. Každý máme jiný zájem a jiný názor – a musíme je smířit.
Václav Bělohradský

„Ferdinand Peroutka napsal, že politika je studená obluda, která už mnoho pohltila. Jediná obrana proti této studené obludě je, že ji nepustíme všude. Jsou oblasti, kam politika nesmí. Jejich hranici určuje etika,“ myslí si filozof a sociolog. A jako příklad nepřípustného překročení této hranice uvádí padesátá léta v Československu.

Další témata rozhovoru: Jaký je odkaz 17. listopadu? Co dnes očekáváme od politiků? Jaký je rozdíl mezi veřejným a mediálním prostorem? Co znamenal srpen 1968 v naší novodobé historii? Jaká je role investigativní žurnalistiky? Jaká je v Česku kultura dialogu? Hrozí rozkol mezi Itálií a EU?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.