„V životě jsem musela překonat různé věci.“ Za Aťkou Janouškovou

9. březen 2019

Týden před svými 89. narozeninami zemřela herečka Aťka Janoušková. Poslední rozhovor, nabitý smíchem a pozitivní energií, poskytla Dvojce prakticky přesně před rokem.

Aťka Janoušková a Jiří Holoubek

„Já jsem od malička věděla, jaká budu,“ přiznávala nejmenší česká herečka v rozhovoru 7. března 2018, těsně před svými 88. narozeninami. „V životě mě potkaly různý věci, které jsem musela překonávat. Odmala jsem se naučila se nepoddávat.“

Aťka Janoušková, vlastním jménem Vlasta, se divadlu věnovala od dětsví. „Úplně na začátku byl ale balet,“ připomínala na Dvojce moderátorovi Jiřímu Holoubkovi. Už v jedenácti letech vystupovala v Národním divadle. Pak ale přišla rána.

Jak to vypadá u Aťky Janouškové doma? Fotogalerie k Toboganu v pyžamu

Aťka Janoušková doma

Moderátor Aleš Cibulka se vypravil na návštěvu za herečkou a dabérkou Aťkou Janouškovou. Málokdo by hádal, že tento měsíc oslavila už 85. narozeniny.

V jejím životě se odrážely dějiny

„Gestapo mi zatklo rodiče a odvleklo je do koncentračního tábora.“ Útočiště našla v Dismannově rozhlasovém dětském souboru. „Nikdy jsem nezapomněla panu Dismanovi, že se mě ujal a já se dostala mezi sobě rovné. Mohla jsem s nimi dělat divadlo, což jsem měla strašně ráda.“

I později se v jejím osudu odrážely naše dějiny. Tatínek se z koncentračního tábora už nevrátil. Její druhý, nevlastní otec zemřel na infarkt jen o několik let později, v roce 1948. Jeho dílna „musela“ do družstva. Rok 1968 zase znamenal konec její kariéry coby zpěvačky v souboru kolem Jiřího Poppera.

Mája jako prokletí

Aťka Janoušková na snímku z listopadu 2017

V jejím životě se střídaly okamžik, kdy „nesměla“. Nesmrtelnou slávu jí přinesla dabingová role Včelky Máji. Přiznávala, že pro ni někdy byla i prokletím. „V hlavách lidí je tak zasunutá, že pomíjejí všechno ostatní, co jsem kdy dělala. I to, na čem si zakládám.“

Kromě Máji její hlas zazněl v Broučcích nebo v Příbězích včelích medvídků. Hrála například i v oscarovém Amadeovi Miloše Formana nebo v komedii Ať žijí duchové. V roce 2009 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu, u jehož zrodu stála.

Na paměti jsem mladá

Ještě před několika málo lety říkala: „Na paměti jsem ještě mladá.“ Ve svém posledním rozhovoru na Dvojce ale prozradila, že „už se k tomu pomalu schyluje. Trošku bilancuju, ale to neznamená, že bych se nevrhala do další nové práce.“ Celý rozhovor i v 87. letech provázel její typický zvonivý smích.

autoři: Jiří Holoubek , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.